WIJ DRUKKEN MILIEUVRIENDELIJK

 

Windturbines als one line-ontwerp
Een blauwe vinvis als one line-ontwerp springt de lucht in vanuit het water.
Een wereldbol als one line-ontwerp ligt op een groen blad.

 

De bescherming van ons milieu is voor ons erg belangrijk. Daarom zorgen wij er bij ONLINEPRINTERS voor, dat er bij het productieproces van uw drukwerk zo optimaal mogelijk met grondstoffen wordt omgegaan. Als onlinedrukkerij die produceert met eigen machines, hebben wij veel zelf in de hand om milieuvriendelijk en zonder dierenleed te drukken. Ook onze dochtermaatschappijen met eigen productievestigingen in Groot-Brittannië, Denemarken, Polen en Spanje hebben zich tot deze claim verplicht.

 

 

ZO EENVOUDIG IS KLIMAATNEUTRAAL DRUKKEN

 

Alvorens elke bestelling te voltooien, kunt u beslissen of u de CO2-emissie die bij de productie van uw drukwerk zal ontstaan, wilt compenseren. Om dit mogelijk te maken, werken wij sinds 2013 samen met de klimaatspecialist ClimatePartner.

 

Selecteer daarvoor tijdens het bestelproces bij de stap "Betaling/verzending" de optie "Klimaatneutrale productie". De hoeveelheid CO2 van uw drukorder wordt automatisch berekend en de extra kosten worden direct weergegeven. Deze bedragen gemiddeld minder dan één procent van de orderwaarde.

 

U kunt kiezen welk project u wilt ondersteunen.

Twee open handen als one line-ontwerp bewegen naar elkaar toe. Eén hand houdt een groen plantje vast. Door het CO2-verbruik van hun drukwerk te meten, kunnen klanten dit compenseren door een bijdrage te leveren aan een klimaatbeschermingsproject.

Vervolgens stellen wij u een keurmerk ter beschikking waarmee uw compensatie wordt bevestigd, en dat u in uw opgemaakte bestand kunt integreren voordat u dit uploadt. Maak gebruik van deze mogelijkheid om uw klanten te laten zien dat u iets goeds voor het milieu doet!

ECO-initiatief van ONLINEPRINTERS: ↓

Omdat wij bij ONLINEPRINTERS het milieu heel belangrijk vinden, hebben wij besloten nog een stap verder te gaan. Wanneer u voor drukwerk de voorkeur geeft aan kringlooppapier, neemt ONLINEPRINTERS de kosten voor de compensatie van de CO2 die bij het drukken is ontstaan op zich. Het papier waarvoor deze actie geldt herkent u aan de markering met het groene label "klimaatneutraal". Met de zo verzamelde middelen ondersteunen wij samen de herbebossing van bossen in Europa.

Een deel van het screenshot van de onlineshop van ONLINEPRINTERS, waarbij bijvoorbeeld in de categorie flyers de optie "klimaatneutraal drukken" kan worden geselecteerd.

 

 

ONZE MILIEUCERTIFICATEN

 

ONLINEPRINTERS staat voor een zorgvuldige omgang met onze planeet door tijdens het drukken zo zuinig mogelijk om te gaan met grondstoffen. Onze onderscheidingen op het gebied van duurzaamheid en milieubescherming bevestigen onze betrokkenheid.

Een oranje beker als one line-ontwerp staat op een groen veld naast een paarse bloem. Deze staat voor onze milieucertificaten.

Imprim'vert® ↓

ONLINEPRINTERS levert aan klanten in 30 landen van Europa. In de afzonderlijke landen bestaan verschillende milieucertificeringssystemen. Eén daarvan is het Franse certificeringssysteem "Imprim'Vert" (in het Nederlands: "groen drukken"), waarmee wij sinds 2017 zijn gecertificeerd.

 

Daarvoor hebben wij met succes aangetoond, dat wij voldoen aan de volgende vijf criteria:

    1.    Normconforme afvoer van gevaarlijk afval

    2.    Veilige opslag van vloeistoffen die schadelijke stoffen bevatten

    3.    Geen gebruik van giftige stoffen

    4.    Bewustwording van medewerkers

    5.    Bewaking van het energieverbruik

 

Omdat de productievestiging in Duitsland werd gecertificeerd, profiteren klanten in al onze landenmarkten daarvan.

Het logo van Imprim'Vert, waarmee ONLINEPRINTERS is gecertificeerd, bevat een afbeelding met groene bomen voor een blauw meer.

 

 

MILIEUVRIENDELIJKE PRODUCTIE

 

Als onlinedrukkerij, die drukwerk verzorgt met een eigen machinepark, is het ons overtuigde doel om bij de productie van uw drukwerk zo zuinig mogelijk om te gaan met de resources papier, inkt en energie.

Een drukmachine als one line-ontwerp met de vier drukunits, net zoals die ook op onze productieafdeling staat.

Verzameldruk en drukprocedés ↓

Een van de belangrijkste elementen om drukwerk te produceren met zuinig gebruik van grondstoffen, is het zogenoemde verzameldrukprocedé. Daarvoor worden meerdere klantorders op één drukvel gegroepeerd en gezamenlijk gedrukt. In vergelijking met een gebruikelijke productiewijze kan de hoeveelheid papierafval door verzameldruk aanzienlijk worden verminderd. Onze mediatechnologen waarborgen de kwaliteit dankzij hun jarenlange expertise op het gebied van drukken.

 

Wij investeren regelmatig in ons machinepark en letten er bij de aanschaf van nieuwe apparaten op dat deze zuinig zijn.

 

Afbeeldingen worden zonder gebruik van chemicaliën en water op de voor de offsetdruk benodigde aluminium platen aangebracht. Na gebruik worden de drukplaten teruggevoerd naar de waardekringloop en voor honderd procent gerecycled.

 

Het digitale drukprocedé, waarvan bij ons eveneens gebruik wordt gemaakt, beschermt het milieu onder andere door een zeer laag papierverbruik bij het maken van de proefdruk.

 

Overigens: onze productie is drievoudig kwaliteitsgecertificeerd.

Een verzameldrukvorm laat de drukorders van verschillende klanten zien, die naast elkaar werden geplaatst om milieuvriendelijk en papierbesparend te drukken.

Informatie over verbruiksmaterialen ↓

Wij drukken bij voorkeur zonder toevoeging van alcohol als productiemiddel, maar in ieder geval alcoholgereduceerd.

 

Door de toepassing van speciale wasdoeken wordt een besparing aan wasmiddel van tot wel 70 % bereikt en daardoor wordt een verontreiniging door het wasmiddel tot een minimum beperkt. Bovendien worden hoofdzakelijk biologische wasmiddelen toegepast.

Centraal inktmanagement met hergebruiksysteem ↓

Het inktmanagement van onze drukmachines in de offsetdruk is gebaseerd op een hergebruiksysteem. De machines krijgen de drukinkt vanaf een centrale locatie. Dat heeft als voordeel dat er geen losse inktblikken of inktcartridges worden gebruikt, maar in plaats daarvan gebruiken wij ruilcontainers van metaal van 300 kg. De lege inktcontainers worden door onze leverancier opgehaald en opnieuw gevuld. Plastic afval wordt daarmee volledig vermeden.

 

Een dergelijke 300 kg-ruilcontainer van één enkele basiskleur is te vergelijken met 150 traditionele cartridges. Op die manier besparen we binnen slechts één week enkele duizenden plastic inktcartridges. Een ander voordeel van de ruilcontainers is, dat deze in tegenstelling tot inktcartridges helemaal leeg worden gemaakt, er geen inkt ongebruikt in de container achterblijft.

 

In de offsetdruk wordt cradle-to-cradle-gecertificeerde inkt zonder minerale olie gebruikt, die samen met ONLINEPRINTERS naar de markt werd gebracht.

Misdrukken – zo weinig mogelijk ↓

Bij vellenoffsetdruk moeten voor iedere drukorder zogenoemde "aanloopvellen" worden gedrukt. Deze zijn noodzakelijk om alle benodigde machine-instellingen zoals pasnauwkeurigheid en kleurenschema voor te bereiden. Pas dan kan het eigenlijke, kwalitatief drukken van het product plaatsvinden. Dit uitschot, de zogenoemde misdrukken, houden wij door een continue controle van de machinekwaliteit zo gering mogelijk. Daarvoor controleren servicetechnici van de fabrikant van de drukmachines ons machinepark tijdens intervalgestuurde servicebeurten. Bovendien wordt door het gebruik van het "Prinect Inpress Control"-systeem, dat de inktbezetting op het drukvel op de lopende machine automatisch controleert, de hoeveelheid niet-bruikbare drukvellen verkleind.

 

 

99 % PAPIER UIT DUURZAAM BOSBEHEER

 

Een van de belangrijkste grondstoffen voor de productie van drukwerk is papier. Per jaar kopen wij daarvan enkele duizenden tonnen in. Bossen vormen de gemeenschappelijke bestaansvoorwaarde voor mens en dier. Wij willen alles doen om die voor toekomstige generaties te behouden. Om die reden halen wij ons papier uitsluitend uit duurzaam bosbeheer.

Een hand als one line-ontwerp houdt drie postkaarten vast. Op de voorste is de oranje ONLINEPRINTERS-pixel afgebeeld.

FSC® ↓

Met het "Forest Stewardship Council" (FSC®) -keurmerk worden de meest uiteenlopende producten gemarkeerd, die zijn gemaakt van hout van FSC®-gecertificeerde bosbouwbedrijven. Het FSC®-systeem heeft als doel duurzaam gebruik van bossen te waarborgen, waarbij ook de economische, ecologische en sociale functies van de bosbouwbedrijven behouden blijven en verbeterd worden. Hiervoor ontwikkelde de FSC® een algemene en internationaal unieke standaard.

Het donkergroene logo van de FSC, dat staat voor duurzaam papiergebruik en waarmee enkele van onze producten zijn onderscheiden.

PEFC™ ↓

Het "Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes™" (PEFC™) (Nederlands: "Certificeringssysteem voor duurzaam bosbeheer") is een internationaal boscertificeringssysteem. Het is de grootste onafhankelijke organisatie ter wereld voor de veiligstelling en continue verbetering van een duurzaam bosbeheer met waarborging van ecologische, sociale en economische standaards. In Duitsland is ca. 7 miljoen hectare bos PEFC-gecertificeerd, wat overeenkomt met 65 procent van het totale oppervlak aan bos.

 

In de onlineshop van ONLINEPRINTERS is 90 g/m²-kunstdrukpapier verkrijgbaar in een matte en glanzende uitvoering, dat "PEFC™ 100 procent"-gecertificeerd is. Het gebruikte papier bevat daarmee 100 % "PEFC™-gecertificeerd" materiaal uit bossen die duurzaam worden geëxploiteerd. 90 g/m²-kunstdrukpapier onderscheidt zich door een glad oppervlak en een zeer goede beeldweergave en is vanwege zijn aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding een van onze populairste papiersoorten.

Het logo van de PEFC, waarmee enkele producten van ONLINEPRNTERS zijn gecertificeerd.

De "Blaue Engel" ↓

De "Blaue Engel" is het eerste en oudste milieukeurmerk ter wereld voor producten en diensten. Het keurmerk wordt sinds 1978 toegekend en onderscheidt producten en diensten die in hun op de totaliteit gerichte beschouwing zeer milieuvriendelijk zijn. De grondbeginselen volgens welke de "Blaue Engel" wordt toegekend,zijn de bescherming van het klimaat, het water, de grondstoffen evenals van het milieu en de gezondheid. De organisatie is lid van het Global Ecolabelling Network (GEN), een aaneensluiting van nationale milieukeurorganisaties uit de hele wereld, en zet zich derhalve ook internationaal in voor de bescherming van het milieu.

 

Het door ons aangeboden en met de "Blaue Engel" onderscheiden kringlooppapier wordt gemaakt van 100 procent oud papier. Dat betekent dat voor de productie geen enkele boom hoeft te worden gekapt en er in vergelijking met nieuw papier tot wel 70 procent water en tot wel 60 procent energie kan worden bespaard. Door moderne techniek is het tegenwoordig mogelijk om ook met de ecologische besparingseffecten een hoge witgraad te bereiken. 

 

Het kringlooppapier van ONLINEPRINTER voelt dankzij het 1,3-voudige volume hoogwaardig aan en heeft een optimale opaciteit (ondoorzichtigheid van het papier). Een visitekaartje van 300 g/m2 kringloopkarton bijvoorbeeld, laat op het eerste gezicht zien dat u veel waarde hecht aan de bescherming van het milieu.

Zonder dierenleed: veganistische stickers ↓

Wie de bescherming van bossen en het besparen van energie niet ver genoeg gaat, vindt in de onlineshop in de categorie "stickers" veganistische stickers. Deze hechten op de ondergrond met behulp van plakmiddel op waterbasis zonder lijm. Er zijn geen additieven van dierlijke oorsprong nodig.

Het gele logo van het V-label waarmee onze stickers gecertificeerd zijn, bevat een groene plant en de tekst "European Vegetarian Union"

 

 

CO2-NEUTRALE VERZENDING

 

Per jaar verzenden wij meer dan een miljoen pakketten. Dat komt overeen met ongeveer twee pakketten die per minuut onze fabrieken verlaten via moderne verpakkings- en verzendinstallaties. Onze verzendpartner DPD transporteert elk pakket CO2-neutraal. De klimaatneutrale verzending wordt bereikt door interne maatregelen te treffen om de CO2-uitstoot te verlagen en de resterende emissies door middel van gecertificeerde klimaatprojecten te compenseren.

 

Behalve de verlaging van het stroomverbruik in de eigen depots en het gebruik van elektrische of aardgasauto's, ondersteunt DPD onder andere de subsidiëring van windenergie in India en Turkije.

 

Ook onze transporteur UPS, via welke wij onze verzendmogelijkheden "Standard", "Express Saver" en "Express" aanbieden, zet zich in voor de bescherming van het milieu. Met de optie "UPS carbon neutral" ondersteunt UPS projecten die emissies compenseren die door het transport van de zending zijn ontstaan, zoals bijvoorbeeld herbebossing, vernietiging van methaan en stortgassen evenals de zuivering van afvalwater. UPS carbon neutral" werd gecontroleerd door de Société Générale de Surveillance (SGS) en is gecertificeerd door de "The CarbonNeutral Company".

 

 

VERPAKKING

 

De hoeken en randen van drukwerk zijn zeer stoot- en drukgevoelig. Daarom moeten ze goed worden beschermd, zodat ze behouden bij onze klanten aankomen.

 

Voor de verzending gebruiken wij uitsluitend gelicenseerde recyclebare verpakkingsmaterialen. Het karton bestaat uit kringloopmateriaal en is FSC-gecertificeerd.

 

ONLINEPRINTERS is deelnemer aan het duale systeem Interseroh met fabrikantnummer 222966 en neemt daarmee in heel Europa deel aan de verantwoorde afvoer van verpakkingen.

Een pakket als one line-ontwerp De bovenkant is opengeklapt, de flappen steken naar buiten en zijn groen. Dat laat zien dat wij bij het verzenden letten op milieuvriendelijke verpakkingen.

 

 

KLIMAATNEUTRALE ONLINESHOP

 

Voor onze onlineshop hebben wij een computercentrum met een groot vermogen nodig. Alleen zo kunnen wij waarborgen dat u 24 uur per dag en ook in het weekend drukwerk online kunt bestellen.

 

Servers, netwerktechniek en installaties voor klimaatregeling verbruiken energie en zorgen voor CO2-emissies. Onze shopsysteempartner WEBSALE zorgt er samen met de klimaatbeschermingsspecialist ClimatePartner voor, dat alle onlineshops van ONLINEPRINTERS klimaatneutraal worden geëxploiteerd. Dat betekent dat bij WEBSALE alle CO2-emissies die het gevolg zijn van zowel de werking van het computercentrum van de shops als van het kantoorgebouw, via een gecertificeerd klimaatbeschermingsproject worden gecompenseerd.

 

 

ENERGIEMANAGEMENT

 

Ons doel is het, om onze energiegerelateerde diensten continu te verbeteren. Daarvoor berekenen en controleren wij onze energiegegevens regelmatig. ONLINEPRINTERS heeft in 20216 een energiemanagementsysteem conform DIN EN ISO 50001 ingevoerd. Sindsdien zorgt ons energiemanagementteam voor de naleving van alle noodzakelijke processen en houdt zich bezig met de continue verbetering van de energie-efficiëntie.

 

Ondertussen nemen wij 100 procent groene stroom af. De afvoerwarmte van machines, compressors en warmwaterleidingen wordt teruggewonnen door warmtewisselaars. Daarmee kunnen wij een complete drukruimte verwarmen, helemaal zonder extra energie! Met behulp van filterinstallaties zorgen wij voor een optimum aan waterbesparing. Verbruiksgestuurde compressors, ventilatoren en luchtkasten maken een efficiënt energiegebruik mogelijk. De afvoerwarmte van naastgelegen hallen wordt gebruikt voor de verwarming van de sprinklerinstallatie, om de vorming van condenswater en ijs te vermijden. In de kantoren worden inkt- en tonercartridges consequent gerecycled.

Een hand houdt een gloeilamp omhoog. In plaats van een lampje bevat het bolletje een groene plant. Dat staat voor een milieubewuste omgang met energie.

Vragen en voorstellen kunt u sturen naar het volgende e-mailadres: environmentalprotection@onlineprinters.nl

 

 

Dit doen onze dochtermaatschappijen voor het milieu: