Afbeelding van
Vectorgrafieken

Uitstekend

4.59/5.00

Betrouwbare webshop

Meer dan 1 milj. tevreden klanten
Gratis verzending
Spoeddruk en spoedzending
Aanwijzingen m.b.t. productie- en levertijden:
Op 11-06-2020 is onze productie gesloten. Daardoor kunnen de levertijden 2 tot 3 extra werkdagen in beslag nemen. Onze klantenservice is op deze dag eveneens niet bereikbaar.
Vanaf 12-06-2020 zijn wij weer bereikbaar zoals gewoonlijk. Wij vragen uw begrip hiervoor.

020 262 19 19   Ma-vr 8-17 u

Vectorgrafieken aanleveren - hoe kan ik dat doen?

Bij sommige van onze producten moeten PDF-bestanden worden aangeleverd, die vectorgrafieken bevatten. Vectorgrafieken zijn gebaseerd op lijnen en geometrische vormen die bijvoorbeeld bij een ingegraveerd motief door een laser kunnen worden nagelopen.

De meeste foto's, afbeeldingen enz. zijn echter gebaseerd op bitmaps respectievelijk pixels. Dergelijke afbeeldingen kunnen bij de gemarkeerde producten niet worden gedrukt! Dit betreft zoals gezegd maar een klein deel van onze producten, vooral reclameartikelen zoals balpennen of aanstekers.

In de volgende gedeelten geven wij u enige achtergrondinformatie en tips, hoe u aanwezige JPEG- of TIFF-afbeeldingen in vectorgrafieken kunt omzetten.

Vectorgrafieken herkennen

Vectorgrafieken herkent u het gemakkelijkst aan de bestandsextensie. Typische bestandsformaten zijn EPS of AI, maar ook de oudere resp. door ons niet ondersteunde formaten SVG en WMF.

Bestandsformaten als JPG, GIF, PNG of TIFF kunnen geen vectoren bevatten en moeten daarom vóór het opnemen in een drukbestand (meestal een PDF) worden omgezet. 

Idealiter bestaat er al een vector-bronbestand; veel logo's worden bijvoorbeeld door designers vanaf het begin ontworpen als vectortekening. Wanneer u een dergelijk bestand heeft, dient u dit in uw template op te nemen.

JPEG, TIFF en andere bestanden naar vectorgrafieken converteren

Hoe krijgt men echter een vectorbestand, wanneer men alleen pixelgegevens ter beschikking heeft? Hiervoor zijn in principe drie mogelijkheden:

  1. Vectorisering met een online-tool 
  2. Handmatig natekenen met offline-programma's 
  3. Vectorisering outsourcen aan speciaal bureau

Het eenvoudigst is om eerst een online-tool uit te proberen. 

In onze tests heeft de gratis dienst "Vectorization.org" aan de verwachtingen beantwoord. Maar let op: online-vectoriseringstools kunt u alleen gebruiken voor lasergegraveerde motieven en eenkleurige zeef- en tampondruk.

Resultaten bij slechte templates

Hieronder vindt u enkele voorbeelden die duidelijk moeten maken welke pixelafbeeldingen niet of slechts beperkt geschikt zijn voor een vectorisering. Onder de desbetreffende afbeeldingen vindt u telkens voorstellen voor oplossingen, voor zover deze beschikbaar zijn.

Voorbeeld 1

Pixelafbeelding

Gevectoriseerde pixelafbeelding

De lijnen zijn te dun en vallen bij de vectorisering voor een deel weg. Probeer het met een hogere resolutie van de pixelafbeelding of teken de afbeelding met een op vectoren gebaseerd programma (bijvoorbeeld Adobe Illustrator of Inkscape) na.

Voorbeeld 2

Pixelafbeelding

Gevectoriseerde pixelafbeelding

De pixelafbeelding heeft een te lage resolutie. Daarom worden de vectoren onscherp weergegeven. Gebruik een pixelafbeelding met een hoge resolutie of maak een op vectoren gebaseerde afbeelding in een desbetreffend programma (bijvoorbeeld Adobe Illustrator of Inkscape).

Voorbeeld 3

Pixelafbeelding

Gevectoriseerde pixelafbeelding

Het contrast is te laag, de lichte plaatsen op de afbeelding worden niet herkend. Maak de lichte plaatsen op de afbeelding donkerder in programma's als Photoshop, Illustrator of Inkscape en probeer het opnieuw.

Offline-tools en bureaus

Wanneer u niet tevreden bent over het resultaat van de online-vectoriseringstools, kunt u pixelafbeeldingen ook natekenen met vectorprogramma's als Adobe Illustrator of Inkscape. Als alternatief kan het zinvol zijn een professioneel bureau opdracht te geven voor de vectorisering. Dit is vooral de moeite waard bij tweekleurige of vaak benodigde afbeeldingen zoals logo's. De prijzen beginnen bij ongeveer 50 euro voor eenvoudige afbeeldingen.

Drukwerk online vormgeven

Voor sommige producten is onze online-vormgeven-tool beschikbaar of zal binnenkort beschikbaar zijn. Kijk gewoon af en toe op onze online-vormgeven-pagina.