Goed

Trustpilot

Producten met zilverkleur selecteren

Hoe ontstaat het metaaleffect?

De zilverkleur is in principe geen veredeling, maar een drukkleur die u als vijfde kleur (speciale kleur of effectkleur) kunt toevoegen. Deze kan uitsluitend in digitale druk worden aangebracht.

Het glanzende effect ontstaat doordat de zilverkleur eerst met 200 % op het papier wordt gedrukt (tweevoudige druk). Pas daarna worden de "normale"” CMYK-kleuren met een lagere kleurdekking over het zilver gedrukt, waardoor het karakteristieke metaaleffect ontstaat.
Afbeelding

Onze tips voor een perfect effect van de metaaltinten

 • Wij adviseren lichte tinten voor een intensief metaaleffect. Hoe meer dekkracht, des te minder effect.
 • Afbeeldingen zonder schaduw o.i.d. evenals motieven die het volledige oppervlak bedekken komen vooral goed tot hun recht.
 • Wanneer u een kleurverloop wilt maken, adviseren wij dit af te beelden met CMYK-kleuren.
 • De zilverkleur zelf dient altijd op 100 % te staan en niet als verloop te worden aangemaakt.
 • Lettertypes en afbeeldingen dienen niet te klein of fijn te worden opgemaakt.
Afbeelding

Exclusief: gratis templates

Wij hebben enkele ontwerp- en productideeën van onze mediavormgevers samengesteld, om u inspiratie en praktische voorbeelden te bieden. Download de gratis InDesign-vormgevingen (.zip-bestand) en creëer uw persoonlijke metaallook.

Veelgestelde vragen

Belangrijke punten bij de bestandsopmaak

Bij de bestandsopmaak moet op een paar dingen worden gelet:
 • Alle elementen die moeten worden veredeld moeten op "Overdrukken" staan.
 • De zilverkleur kan randaflopend worden aangemaakt.
 • Een transparantie van de zilverkleur mag niet worden aangemaakt, omdat hier bij het drukken geen rekening mee kan worden gehouden.
 • Om ervoor te zorgen dat de zilverkleur kan worden gedrukt, moet een nieuw kleurveld in het opgemaakte bestand worden aangemaakt. Let hierbij op:
  • Naam: "silver"
  • Kleurtype: steunkleur
  • Kleurwaarde: 100 % cyaan
Bij het gebruik van de zilverkleur is zowel bij een gedeeltelijke veredeling als bij een veredeling die het volledige oppervlak bedekt een drukklaar pdf-bestand met speciale eisen nodig. Daarin dient vooral uitgebreide kleurinformatie over de positionering van de veredeling aanwezig te zijn. Hoe u een bestand op de juiste wijze opmaakt, leggen wij uit in onze stap voor stap-handleiding.

Hoe maak ik de zilverkleur op de juiste wijze aan?

Stap voor stap-handleiding met Adobe InDesign

Afbeelding

1. Lagen maken en een naam geven

Ga naar het lagenvenster en geef de aanwezige laag de nieuwe naam "Achtergrond". Via het "Nieuwe laag maken"-symbool maakt u twee nieuwe lagen aan en noemt u deze "Lay-out" en "Veredeling".
Afbeelding

2. Achtergrond maken

Voor de achtergrond gebruiken wij hier een afbeelding die in het midden van de gebruikersinterface wordt geplaatst. Als alternatief kunt u ook met de rechthoekige kader-tool een kader van de gewenste afmetingen openen en aan de hand van het venster "kleurvelden" uw gewenste achtergrondkleur selecteren.
Afbeelding

3. Logo en tekst invoegen

In de volgende stap worden zowel de afbeelding als de tekst ingevoegd. De elementen in dit voorbeeld hebben wij eerst in Adobe Illustrator gemaakt. Maar u kunt uw teksten of logo's ook vanuit elk ander programma in InDesign importeren. Selecteer daarvoor alle elementen en voeg deze in de laag "Lay-out" in.
Afbeelding

4. Elementen selecteren

Nadat u vervolgens logo en tekst naar eigen wens heeft geplaatst, maakt u de veredeling aan. Kopieer alle elementen die moeten worden veredeld uit de laag "Lay-out" en voeg deze via "Bewerken > Op plaats plakken" in de laag "Veredeling" in.
Afbeelding

5. Speciale kleur aanmaken

Open dan opnieuw de "kleurvelden" en maak via de knop "Nieuw kleurveld" een nieuwe kleur aan. Door te dubbelklikken op deze kleur komt u bij de kleurveldopties. Hier voert u de gevraagde naam van ONLINEPRINTERS in.
Afbeelding

6. Kleurveld een naam geven

 • Naam kleurveld: "silver"
 • Kleurtype: steunkleur
 • Kleurwaarde: 100 % cyaan
 • Kleur vervolgens alle elementen die moeten worden veredeld in met uw steunkleur.
  Afbeelding

  7. Overdrukken instellen

  Alle elementen die moeten worden veredeld, moeten dan nog op "Overdrukken" worden gezet. Open daarvoor het venster "Kenmerken" (venster > Uitvoer > Kenmerken), selecteer alle elementen en plaats een vinkje bij "Vulling overdrukken".
  Afbeelding

  8. Opgemaakt bestand controleren met voorvertoning scheidingen

  Of u alle instellingen correct hebt uitgevoerd, kunt u controleren met de "voorvertoning scheidingen". Geef deze weer via "Venster > Uitvoer > Voorvertoning scheidingen". In het deelvenster dat dan wordt geopend is deze functie standaard uitgeschakeld.
  Afbeelding

  9. Voorvertoning scheidingen weergeven

  Door te klikken op het vervolgkeuzemenu kunt u op het tabblad "Scheidingen" afzonderlijke kleurkanalen selecteren. Hier is dan ook het kleurkanaal van uw veredeling met "silver" zichtbaar. Alles is correct opgemaakt, wanneer u het kleurkanaal "silver" selecteert en alle elementen die moeten worden veredeld zwart worden weergegeven.
  Afbeelding

  10. Bijna gelukt

  Sla uw project vervolgens op als drukklaar pdf-bestand, bestel uw drukwerk bij ONLINEPRINTERS en upload uw opgemaakte bestand.

  Wij staan voor u klaar!

  Heeft u vragen over producten, opties en oplagen? Heeft u een bepaald idee voor ogen en weet u niet hoe u dit in de shop samenstelt? Neem gewoon contact met ons op. Wij staan voor u klaar en helpen u graag bij de verwezenlijking van uw drukideeën. Onze team helpt u graag – de communicatie is dan in het Engels.
  Maandag tot vrijdag
  8.00 - 17.00 uur
  Service-hotline
  020 262 19 19
  Afbeelding
  Meld u aan
  Wachtwoord vergeten
  Nieuwe klantenaccount aanmaken
  Voer uw e-mailadres in
  Voer uw wachtwoord in
  Nieuw bij ONLINEPRINTERS? Nu registreren
  Controleer uw e-mailadres
  Na een geslaagde authentificatie ontvangt u per e-mail een gedurende 1 uur geldige link evenals verdere aanwijzingen voor het terugzetten van uw wachtwoord.
  Voer uw e-mailadres in
  Voer uw wachtwoord in
  Herhaal het wachtwoord
  Wij gebruiken de door u meegedeelde gegevens om een klantenaccount aan te maken en voor de uitvoering van uw bestelling. Wanneer u een product heeft gekocht kunnen wij u daarna via een e-mail aanbevelingen voor soortgelijke producten sturen. Wanneer u dat niet wilt kunt u ons een berichtje sturen of klikken op de afmelding in de e-mail. Meer informatie vindt u op Privacybescherming.
  Heeft u al een klantenaccount? Naar de aanmelding