Goed

Trustpilot

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT CORELDRAW 15

Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient veeleer als hulpmiddel. Wanneer u niet vertrouwd bent met het opmaken van drukgegevens en deze gebruiksaanwijzing volgt, adviseren wij u een gegevenscontrole (tegen betaling) als extra optie bij uw order te bestellen.

Omdat wij vaak vragen krijgen over het opmaken van drukgegevens met CorelDRAW, willen wij u hierbij een leidraad ter beschikking stellen. Deze is afgebeeld in CorelDRAW X5 aan de hand van een voorbeeld van een gebruikelijke DIN-lang flyer, zoals u die kunt bestellen op www.onlineprinters.nl.

KLEURMANAGEMENT

Voordat u met de opbouw van het document begint, dient u het CorelDRAW -kleurmanagement in te stellen.

Het kleurmanagement is bedoeld om een consistente kleurweergave mogelijk te maken van alle apparaten die bij het proces betrokken zijn (scanner, camera, beeldscherm, printer, drukmachine etc.). Voor elk apparaat is er een zogenaamd ICC-profiel nodig, dat dit beschrijft met het oog op zijn kleureigenschappen. De correcte ICC-profielen voor de offsetdruk vindt u op de website van de European Color Initiative (www.eci.org) in de rubriek "Downloads" onder de bestandsnaam "eci_offset_2009.zip". Pak het archief uit en installeer de profielen in uw systeem ("rechtermuisklik -> Profiel installeren“).

Navigeer via de menuvolgorde "Extra -> Kleurenbeheer -> Standaardinstellingen" naar het desbetreffende venster.

Selecteer als voorinstelling "Europa - algemeen" en wijzig de steunkleurendefinitie van "Lab-waarden" in "CMYK-waarden". Controleer of de overige instellingen overeenkomen met de hier afgebeelde.

Het kleurenprofiel "ISO Coated v2 (ECI)" is correct voor drukopdrachten op kunstdrukpapier. Wanneer u een bestand maakt voor druk op offsetdrukpapier, selecteert u dan op deze plaats "PSO Uncoated ISO12647(ECI)".

DOCUMENT AANMAKEN

Leg via "Bestand -> Nieuw" een nieuw document aan en selecteer "Bestemming voorkeuze: Standaard CMYK". In dit menu heeft u ook de mogelijkheid het CMYK-profiel afwijkend van de standaardinstelling uitsluitend voor dit document te selecteren. Het paginaformaat hoeft u op deze plaats nog niet in te voeren, dat kan tijdens de volgende stap worden gedaan.

Via "Lay-out -> Pagina-instellingen" komt u in het volgende menu.

Het eindformaat van de DIN-lang flyer (10,5 cm x 21,0 cm oftewel 105 mm x 210 mm) kunt u vinden op de desbetreffende productpagina onder "Details". Tevens vindt u hier ook de verwijzing naar de afloop van 2 mm rondom. Deze snijmarge hebben wij nodig als speelruimte voor het snijden van uw producten. Deze wordt weergegeven als gestippelde lijn rond het documentformaat en stelt hiermee het te leveren gegevensformaat in op de afmetingen 109 mm x 214 mm.

Voer nu de waarden in de desbetreffende velden in en bevestig met OK. Let erop, dat de hokjes bij "Paginarand weergeven" en "Afloopgebied weergeven" zijn aangevinkt.

Wij adviseren om belangrijke elementen van uw vormgeving met een veiligheidsmarge van rondom 4 mm t.o.v. het eindformaat te plaatsen (let op, voor reclamesystemen en brochures geldt een ander advies. Kijk hiervoor a.u.b. onder details van het desbetreffende product.). CorelDraw biedt u de mogelijkheid om desbetreffende hulplijnen te definiëren, zodat u tijdens de vormgeving altijd de zekerheid hebt dat u niet te dicht bij de eindformaatrand komt. Klap hiervoor het punt "Hulplijnen" uit en voer onder "Horizontaal" en "Verticaal" de desbetreffende waarden in. De verticale hulplijnen bevinden zich in dit voorbeeld op 4 mm en op 101 mm (105 mm – 4 mm), de horizontale hulplijnen eveneens op 4 mm en op 206 mm (210 mm – 4 mm).

Elementen als afbeeldingen of achtergronden die tot aan de rand van het materiaal gedrukt dienen te worden, zoals bijvoorbeeld de onder afgebeelde logobalk, moeten ten minste 2 mm over de eindformaatrand heen, dus volledig tot in het afloopgebied of verder reiken.

TEKSTEN EN AFBEELDINGEN PLAATSEN

Nu kunt u met de eigenlijke vormgeving van uw document beginnen.

Voor de afbeeldingen adviseren wij onze klanten in principe de kleurmodus CMYK (cyaan, magenta, geel, zwart), omdat dit ook de latere drukkleuren zijn. Wanneer u afbeeldingen wilt gebruiken die u bijvoorbeeld met een digitale camera heeft gemaakt, zullen deze daarentegen in de regel beschikbaar zijn in de kleurmodus RGB (rood, groen, blauw).

In een dergelijk geval dient u ter controle de optie "Extra -> Proefkleurinstellingen" te activeren. Daarmee probeert CorelDRAW het te verwachten kleurenresultaat van de offsetdruk op het beeldscherm te simuleren. Omdat de RGB-kleurruimte aanzienlijk groter is (deze bevat gewoon meer mogelijke kleuren) dan de CMYK-kleurruimte, kunnen hierbij kleurenverschuivingen ontstaan. Dit geldt met name voor hoogverzadigde, stralende, dus in de omgangstaal hele felle, bonte kleuren. Mogelijkerwijs verschijnen de gedrukte kleuren daarom iets donkerder en matter. U heeft bovendien de mogelijkheid om de kritische plaatsen van de afbeelding expliciet te laten weergeven, selecteer daarvoor de optie "Kleuren buiten gamut".

Let er echter op, dat wanneer u geen gebruik maakt van een kwalitatief hoogwaardig, geprofileerd en gekalibreerd beeldscherm, er geen bindende weergave mogelijk is. Toch is deze optie erg nuttig om een indruk te krijgen van het verschil tussen de beeldschermweergave en drukuitvoer.

Verder dienen uw afbeeldingen een effectieve resolutie te hebben van ten minste 300 dpi (punten per inch) en beschikbaar te zijn in de bestandsformaten *.tif of *.jpg. Dit kan op elk moment worden gecontroleerd in de statusbalk onderin het beeldscherm, activeer daarvoor gewoon de desbetreffende afbeelding. Houdt er rekening mee, dat de effectieve resolutie daalt bij het vergroten van een afbeelding. Daarom dient u deze in ieder geval te controleren, nadat u de schaal van de afbeelding op de geplande grootte in de lay-out heeft ingesteld.

TRANSPARANTIES EN EFFECTEN

Transparanties en speciale Corel-effecten leiden bij het belichten van de gegevens zo nu en dan tot fouten. Zulke elementen moeten vóór de uitvoer altijd naar bitmaps worden geconverteerd.

Selecteer hiervoor het desbetreffende element en roep via de menuvolgorde "Bitmaps -> Naar bitmaps converteren" het volgende menu op en neem de getoonde instellingen over.

UITVOER ALS PDF

Om uw document ten slotte als PDF op te slaan, selecteert u via het menu "Bestand" -> "Publiceren naar PDF" en klikt u op "Instellingen".

Loop nu één voor één door de afzonderlijke tabbladen en neem de volgende instellingen over. Onder "Algemeen" selecteert u "PDF-voorkeuze: PDF/X-1a" en "Compatibiliteit: PDF/X-1a". Dit vormt de basis voor de configuratie die nu volgt.

Neem de kleurinstellingen van het document over. Schakel het punt "Steunkleuren converteren naar" uit, voor zover u geen speciale kleurenafdruk in onze shop hebt besteld. Wanneer u geen speciale kleuren heeft gebruikt, is deze optie daarentegen grijs afgebeeld.

Hier hoeft u geen speciale instellingen uit te voeren.

Om problemen met niet- of verkeerd ingesloten fonts van meet af aan uit te sluiten, selecteert u het punt "Alle tekst als krommen exporteren". Vink a.u.b. eveneens het hokje bij "Complexe vullingen als bitmaps" aan.

Op het tabblad "Pre-press" vinkt u het hokje bij "Aflopen" aan en voert u 2 mm in. Deze instelling zorgt ervoor dat de snijmarge, die bij het instellen van het document werd ingevoerd, tevens in de PDF wordt uitgevoerd. Printermarkeringen hebben wij daarentegen niet nodig.

Maakt u echter geen gebruik van beveiligingsinstellingen voor uw document.

Op het laatste tabblad worden in sommige gevallen mogelijke problemen bij het opslaan van uw gegevens weergegeven; neem nota van de weergegeven aanwijzing.

Vervolgens heeft u nog de mogelijkheid de uitgevoerde instellingen als PDF-voorkeuze op te slaan. Deze kunt u dan voor toekomstige gegevens gebruiken en u hoeft de instellingen niet steeds opnieuw uit te voeren. Ga daarvoor terug naar het eerste tabblad en klik rechtsonder op het "+"-symbool. Sla de "PDF-voorkeuze" op onder een duidelijke naam. U kunt deze dan op elk moment ook voor andere documenten gebruiken, door deze via de dropdown-lijst "PDF-voorkeuze" op te roepen.

Sluit het dialoogvenster "Publiceren naar PDF" met "OK" en sla het bestand vervolgens op.

Wij raden u dringend aan de gemaakte PDF vervolgens nog een keer visueel te controleren. Hiervoor kunt u het best Adobe Reader gebruiken die u gratis kunt downloaden op http://get.adobe.com/nl/reader/.

Let er a.u.b. op, dat u een PDF niet in CorelDRAW kunt openen en bewerken. Het is er uitsluitend voor bedoeld, dat u ons uw drukgegevens kunt toesturen. Daarom dient u uw document met regelmatige tussenpozen, tijdens en aan het eind van de vormgeving, op te slaan in het CorelDRAW-bestandsformaat *.cdr. Dat kunt u doen onder "Bestand -> Opslaan“ resp. "Bestand -> Opslaan als". Dit bestand kunt u steeds weer openen en bewerken. Onlineprinters heeft echter alleen het PDF-bestand nodig.

Wij wensen u veel succes bij het maken van uw drukwerk en garanderen u nu al een zeer hoge kwaliteit bij de uitvoering van uw bestelling op www.onlineprinters.nl.

Uw Onlineprinters-team

Meld u aan
Wachtwoord vergeten
Nieuwe klantenaccount aanmaken
Voer uw e-mailadres in
Voer uw wachtwoord in
Nieuw bij ONLINEPRINTERS? Nu registreren
Controleer uw e-mailadres
Na een geslaagde authentificatie ontvangt u per e-mail een gedurende 1 uur geldige link evenals verdere aanwijzingen voor het terugzetten van uw wachtwoord.
Voer uw e-mailadres in
Voer uw wachtwoord in
Herhaal het wachtwoord
Wij gebruiken de door u meegedeelde gegevens om een klantenaccount aan te maken en voor de uitvoering van uw bestelling. Wanneer u een product heeft gekocht kunnen wij u daarna via een e-mail aanbevelingen voor soortgelijke producten sturen. Wanneer u dat niet wilt kunt u ons een berichtje sturen of klikken op de afmelding in de e-mail. Meer informatie vindt u op Privacybescherming.
Heeft u al een klantenaccount? Naar de aanmelding