Elk jaar hetzelfde kerstcadeau – voor al uw klanten en zakenpartners? Of wilt u iets nieuws proberen? Misschien dicteert uw budget ook een ander kader dan gewoonlijk. Wij hebben hier een aantal suggesties voor traditionele en iets andere geschenken in verschillende prijscategorieën voor u samengesteld in onze kerstgeschenkspecial voor klanten.

Kleine geschenken staan erom bekend dat ze vriendschappen levend houden – en ook een positief effect hebben op zakelijke relaties. Voorwaarde hiervoor is wel dat de kerstgeschenken goed worden ontvangen door de klanten. Laat u inspireren door onze tips en suggesties.

Inhoud

Welke klanten zijn de kerstcadeaus voor?

Deze vraag leidt in veel bedrijven tot lange discussies met veel klanten en zakenpartners. Krijgen alleen de A-klanten een cadeau en gaan de anderen met lege handen weg? Of krijgen de topklanten een geschenk van hogere kwaliteit dan de rest? Is een kaartje met warme woorden van dank en goede wensen genoeg voor sommigen (of allemaal) van hen?

In het ideale geval staan degenen die als (zeer belangrijke) A-, (belangrijke) B- of (minder belangrijke) C-klanten worden beschouwd al in de klantendatabase vermeld. Het totale budget bepaalt dan welke bedragen beschikbaar zijn voor de afzonderlijke klantengroepen. Wat telt is altijd het gebaar – en de uitvoering ervan. Een klein of goedkoop geschenk hoeft er niet per se goedkoop uit te zien. En dat moet het zeker niet doen!

Hoe zou het perfecte kerstcadeau eruit moeten zien

Een perfect geschenk moet vooral één ding overbrengen: dat er iemand over nagedacht heeft. Als de ontvanger helemaal niets met zijn cadeau kan doen, zal deze indruk waarschijnlijk niet worden gewekt. Daarom moet er rekening worden gehouden met de wensen en behoeften van de ontvanger. Hoe persoonlijker een geschenk lijkt, hoe groter de kans dat het gewaardeerd wordt.

Idealiter heeft het geschenk ook een bepaalde band met het bedrijf – of met de gelegenheid zelf. Met Kerstmis komt dit vaak vanzelf, omdat iets kerstigs dat opgebruikt of gebruikt kan worden voor de feestdagen in ieder geval altijd toepasselijk is voor deze feestdag. Dit kan moeilijker zijn met geschenken die in de loop van het jaar worden gegeven.

Alleen het beste van het beste

Het maakt niet uit hoe creatief de ideeën vooraf waren: Als het budget slechts een middelmatige uitvoering toelaat, kunt u beter voor een andere optie gaan. Een minderwaardig cadeau zal altijd niet het beoogde effect hebben. Het drukt geen waardering uit, maar lijkt op wat het is – een kostenbesparende oplossing.

Maar hoe kunt u deze faux pas vermijden als het budget beperkt is? Kijk dan één productcategorie lager en kies het beste binnen die categorie: dus liever een uitgebreid ontworpen kerstkaart dan een goedkope give-away, liever een biros van hoge kwaliteit dan een hele schrijfset voor dezelfde prijs en liever lekkere thee dan een inferieur theemaker.

Over give-aways gesproken: rommel is natuurlijk uit den boze. Maar zelfs onder de (kleine) relatiegeschenken zijn er producten van hoge kwaliteit die goede relatiegeschenken zijn met Kerstmis. Wij laten u hieronder zien hoe u deze kleine geschenken kunt opleuken.

Kerstgeschenken voor klanten onder de €10

Geschenken onder de €10 zijn niet alleen goedkoop, maar ook interessant vanuit fiscaal oogpunt. Als de uitgaven voor zogenaamde “strooiproducten” per persoon die het cadeau ontvangt en per boekjaar namelijk onder deze waarde liggen, hoeft u er geen belasting over te betalen.

U kunt meer lezen over dit onderwerp op Promotieartikelen schenken: In deze gevallen zijn uw giften aftrekbaar.

De kerstkaart

Weihnachtskarte_Weihnachtsgeschenke_KundenEen mooie, persoonlijke of ongewone kerstkaart is emotioneler dan een onpersoonlijk geschenk. Er zijn echter een paar dingen waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat de kaart hoog scoort: papier van hoge kwaliteit, bij voorkeur een vouwkaart met een envelop en idealiter met uw eigen ontwerp. Uw logo moet ook zichtbaar zijn, zodat het meteen duidelijk is wie de kerstgroet heeft verstuurd.

Kerstkaarten zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen in onze online winkel: U kunt kiezen voor kerstbriefkaarten of kerstgevouwen kaarten.

Hebt u niet de tijd of de middelen om kaarten op maat te ontwerpen? Geen probleem: met onze online ontwerpeditor kunt u uw kaarten snel en rechtstreeks in uw browser ontwerpen, zonder extra software. Dankzij onze samenwerking met Shutterstock heeft u toegang tot 20 miljoen professionele afbeeldingen uit de database en kunt u deze zonder extra kosten gebruiken voor uw ontwerp.

Wilt u van de gelegenheid gebruik maken om de aandacht te vestigen op een kortingsactie of een klein geschenk te sturen? Waarom stuurt u dan niet tegelijkertijd een voucher of kortingsbon? U kunt een tegoedbonkaart met perforatie ontwerpen – bijvoorbeeld om de tegoedboncode te scheiden – zodat u geen twee verschillende producten nodig hebt.

Wilt u de lay-out niet zelf ontwerpen? In dat geval zal onze ontwerpservice u helpen.

Naast het uiterlijk moet ook de inhoud kloppen. Hoe brengt u goede wensen over zonder te plat te klinken? Wat kunt u eigenlijk schrijven als u wilt dat het verder gaat dan “Vrolijk kerstfeest”? Tips hierover vindt u bijvoorbeeld bij Kerstgroeten – zakelijk en hartelijk en Zegswijzen voor kerstkaarten.

Een kerstkaart schrijven

2-in-1: Kerstkaart en geschenk in één

De kaart kan niet alleen de groeten overbrengen, maar ook zelf als cadeau fungeren. Bijvoorbeeld als waardebon, bon of toegangsbewijs voor een evenement van het bedrijf zelf. Als u op zoek bent naar iets weelderigers, kan de kaart misschien ook worden opengevouwen tot een Vroostkalender of met een paar eenvoudige stappen en een beetje lijm worden omgetoverd tot een kerstboomdecoratie.

Dit zijn slechts twee van de vele mogelijkheden. Een brainstormsessie in het marketingteam levert vast nog meer ideeën op.

U kunt ook inspiratie opdoen voor het hergebruiken van verschillende soorten drukwerk op Creatieve reclame-ideeën: Verborgen kampioenen voor uw marketing en Creatieve cadeauverpakking: Inspiratie en sjablonen voor Kerstmis.

Promotiegeschenken en andere kleine artikelen

Zelfs promotieartikelen tegen een lage prijs kunnen stijlvol zijn en hebben ook het voordeel dat ze van een merk kunnen worden voorzien. Bijvoorbeeld, tassen, waar u thee of glühweinkruiden aan toe kunt voegen als u een hoger budget hebt, zijn bijzonder geschikt voor de kerstperiode.

Hoogwaardige metalen balpennen en notitieboeken zijn niet bijzonder kerstig, maar altijd nuttig. Een klassiek eindejaarsgeschenk is ook kalenders in alle mogelijke vormen en voor B2B-klanten zijn er ook verschillende bureauaccessoires verkrijgbaar.

Meer suggesties voor geschenken tegen een lage prijs vindt u hieronder.

Weihnachtsgeschenke_GutscheinkartenVouchers, waardebonnen als kerstgeschenken voor klanten

De meeste klanten waarderen kortingen en gratis aanbiedingen. Daarom zijn vouchers, waardebonnen en bonnen ook erg populair als kerstgeschenk. Afhankelijk van de gelegenheid kan dit bijvoorbeeld een kop glühwein en peperkoek zijn bij het volgende bezoek of een korting op de kerstinkopen.

Kerstcadeaus

Vanuit marketingperspectief is Kerstmis een zeer praktische feestdag. Het heeft zoveel aantrekkingskracht dat een relatiegeschenk niet per se met het bedrijf te maken hoeft te hebben. Iets feestelijks geven is al genoeg. En er zijn talloze mogelijkheden. En als er één bij uw bedrijf past als peperkoek op een heksenhuisje, des te beter.

Culinaire lekkernijen

Peperkoek, koekjes, biscuits, kerststollen en bitterkoekjes. De lijst met kerst koekjes kan nog wel even doorgaan. Als er een regionale of zelfs lokale specialiteit is op het hoofdkantoor van uw bedrijf, dan zou dit de eerste keuze zijn. Anders zou alles wat lekker en kerstachtig smaakt in aanmerking kunnen komen.

Gebaeck_Weihnachtsgeschenke_Kunden

Gemerkt en met een opdracht zien deze kleine lekkernijen er bijzonder goed uit. zelfklevende etiketten zien er mooi uit en zijn iets persoonlijker. Ze hebben het voordeel dat u niet alleen het cadeau zelf kunt personaliseren, maar ook elke verpakking met uw logo en uw wensen.

Adventskalender_TischkalenderDit werkt ook voor andere culinaire geschenken. Kersttaarten en -ham, stollen, punch, grog, glühweinkruiden (of de glühwein zelf), thee, koffie en cacao (elk met kerstsmaak) zijn ook denkbaar. En natuurlijk niet te vergeten de Aventskalender. Die kunt u helemaal met uw eigen ontwerp laten bedrukken.

Decoratief

Bij andere gelegenheden wordt puur decoratief gezien als een nogal nutteloos cadeau. Met Kerstmis kunnen decoratieve artikelen echter ook gecombineerd worden met een praktisch aspect. Alles wat gebruikt kan worden als kerstboom of cadeaulabel heeft bestaansrecht.

Schaufensterdeko_Weihnachten_Beitragsbild_neu

Het is belangrijk dat ze er kerstachtig uitzien, een handig formaat hebben en een lus om op te hangen of aan het cadeau te bevestigen. Kerstballen, labels van hout, vilt, glas, metaal en papier of karton zijn hiervoor geschikt. De motieven zijn gevarieerd: engel, kerstboom, ster, komeet, fluit, shawm, trommel, hobbelpaard, kerstman, sneeuwpop, sneeuwvlok, notenkraker en nog veel meer.

Praktisch

Uitgesneden vormen hebben meerdere aspecten tegelijk: ze zijn kerstachtig, kunnen door de ontvanger gebruikt worden om kerst te bakken, zien er schattig uit – en zijn ook nog eens goedkoop om te kopen. Meer individueel zijn cookiestempels, die u kunt personaliseren met uw eigen tekst- en beeldmotieven. Het hoeft niet het bedrijfslogo te zijn, maar iets anders dat aan uw bedrijf doet denken kan hier op geplaatst worden.

Geschenken die uw klanten in de aanloop naar Kerstmis kunnen gebruiken, zijn ook praktisch: Kerstkaarten om te versturen, cadeauverpakking en linten, kerst stickers of labels op rol. Deze geschenken hebben een discrete merknaam en verspreiden ook uw logo.

Duurzame kerstgeschenken voor klanten

Wegwerpartikelen, onnodige verpakkingen of te veel plastic maken steeds vaker een slechte indruk op ontvangers. Aan de andere kant zijn herkenbare duurzame geschenken des te populairder.

Als u zich op duurzaamheid richt, moeten uw cadeaus aan minstens één van deze criteria voldoen: het product kan meerdere keren opgebruikt of gebruikt worden, materialen en productie zijn milieuvriendelijk, transportroutes zijn zo kort mogelijk en er is weinig verpakking nodig.

Sommige van de al genoemde cadeau-ideeën voldoen aan een of meer van deze criteria. Andere mogelijke producten die u hier in onze online winkel kunt bestellen: eco pennen van hout, karton of tarwestro, bedrukbare nootkrakers van metaal en tassen van duurzame materialen zoals vilt en jute.

Zelfs als u voor een kerstkaart kiest, kunt u een blijvende indruk maken door voor een gerecyclede kartonnen doos te kiezen.

U bent helemaal bij de tijd als uw cadeaus bijna helemaal van natuurlijke materialen zijn gemaakt. Kerstartikelen zijn hier ideaal voor: bijvoorbeeld kerstboomversieringen van onbehandeld hout en dennenappels, kerstballen van riet, schikkingen van takjes en mos, kaneelstokjes en gedroogde sinaasappelschillen voor de smaakschaal en gepolijste boomschijfjes als onderzetters.

Neem een kijkje in onze categorie Eco/natuurlijke producten en laat u inspireren.

Ongewone kerstcadeaus voor klanten

Traditionele kerstcadeaus zijn leuk, en er is geen serieuze reden om iets nieuws te introduceren. Maar als u iets heel anders wilt, hebben we twee suggesties:

Tijd geven

Hoe zeldzamer iets is, hoe kostbaarder het is. En waar hebben we allemaal te weinig van in onze hectische tijden? Precies! Maar hoe kunnen we tijd weggeven? Bijvoorbeeld door mensen te verlossen van vervelende taken, zodat ze meer tijd hebben voor andere dingen. Dit kan met een tegoedbon voor een extra service bij de volgende bestelling, een gratis analyse of een configuratie die de klant anders zelf zou moeten doen.

Maar het kan ook betekenen dat u quality time samen schenkt – met een uitnodiging voor een bedrijfsevenement of een glühwein voor de kerst in een kleine groep.

Zelfgemaakte knutsels

Het klinkt als kleuterschool en kleverige vingers, maar het hoeft geen echte knutselsessie te worden. Het kan bijvoorbeeld gewoon een papieren ster zijn die u op de kerstkaart plakt, of een fles waarop iemand een handgeschreven cadeaulabel plakt.

 width=

Als meer zelfgemaakt mogelijk is, ga er dan voor. Persoonlijker kan het niet. Natuurlijk is dit alleen haalbaar voor een kleine klantenkring. Maar doe-het-zelf campagnes kunnen ook op een beheersbare schaal worden gerealiseerd voor meer klanten en grotere bedrijven. Bijvoorbeeld een grote foto waarop iedereen op de afdeling zichzelf vereeuwigt met hun handtekening en een klein kerstsymbool. Dit kan eindigen als motief op de kerstkaart. Of een kalender waarin de belangrijkste gezamenlijke data zoals congressen, interne tentoonstellingen etc. met de hand worden ingevuld.

Kerstcadeaus voor klanten inpakken

Het hangt natuurlijk van de inhoud af, maar de buitenkant moet u al zin geven om het uit te pakken. Boeken en andere rechthoekige of vierkante cadeaus zijn erg populair. U kunt ze eenvoudig en mooi inpakken in cadeaupapier, er een stoffen strik of raffialint omheen binden en klaar. Het ziet er geweldig uit en kan zonder problemen direct worden overhandigd of per post worden verstuurd.

Weihnachtsgeschenke_einpacken

Flessen, nogal grote cadeaus, kleine voorwerpen en sommige etenswaren vereisen iets meer moeite. De buitenverpakking ziet er bijzonder aantrekkelijk uit als deze niet alleen in kerstsfeer is, maar ook gepersonaliseerd is. In onze online winkel vindt u een grote selectie bedrukbare verpakkingen: configureerbare, op maat gemaakte verpakkingen, telescoopdozen, flessendozen en kussendozen in standaardmaten, evenals zakken en kartonnen dozen voor open levensmiddelen.

Als het ontwerpen van uw eigen verpakking voor u de eerste keer is, kunt u stap-voor-stap instructies en een video vinden op Aangepast verpakkingsontwerp – InDesign-tutorial. Specifieke inspiratie voor kerstverpakkingen vindt u op Creatieve geschenkverpakkingen: Kerstmis inspiratie en sjablonen.

Bronnen afbeeldingen: NaMong Productions, NaMong Productions92, 5-b class, gpointstudio, HabilePhotography, perfectlab, Netrun78, Lyuba Alex via Shutterstock; Pixabay via Pexels

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 18 oktober 2022 en bijgewerkt in oktober 2023.