Kerstwensen sturen is een erezaak, zowel in het bedrijfsleven als privé. Maar wat voor boodschap moet u op de kaart zetten als u wilt dat uw goede wensen verder gaan dan “Vrolijk Kerstfeest”? In dit artikel hebben we een paar aloude klassiekers en suggesties voor u op een rijtje gezet.

Elk jaar komen de kerstwensen voor klanten, zakenpartners, vrienden en familie weer om de hoek kijken. Als u niet steeds dezelfde tekst in een nieuw jasje wilt versturen, staat u voor de vraag: welke spreuk voor de kerstkaart? Het goede nieuws eerst: het is niet de origineelste spreuk die telt, maar het gebaar zelf.

Inhoudsopgave

Toch is het het overwegen waard om iets nieuws te proberen. Want vooral in de zakenwereld geldt dat hoe persoonlijker de kerstkaarten zijn, hoe meer indruk ze maken. Het persoonlijke tintje hoeft echter niet per se tot uiting te komen in de gekozen spreuk. Er is ook de optie om meer tekst toe te voegen, waar we het later over zullen hebben.

U kunt ook individuele accenten leggen met het motief en het design van de kaarten.


Professioneel online ontwerp

Is de grafisch ontwerper ongewoon? Of herinnert u zich op het spreekwoordelijke laatste moment om toch uw eigen kerstkaart te versturen?

online gestalten spruch für weihnachtskarteWat uw reden ook is om zelf een kaart te willen ontwerpen. Onze gratis online ontwerp editor is er voor u.

U kunt het gebruiken om uw persoonlijke kerstkaarten snel en gemakkelijk in uw browser te maken. En het beste is: u hebt geen expertise in grafisch ontwerp, extra programma’s of eigen beeldmateriaal nodig. U kunt een geschikt (en gratis) motief voor uw Kerstkaart of Kerstgevouwen kaart vinden in de aangesloten beeldbank van Shutterstock.

Vraag om een kant-en-klare kerstkaart

Voor degenen onder ons die laat op het feest zijn en al diegenen die elk jaar verbaasd zijn dat kerstavond al zo dichtbij is, zijn ze een zegen: kant-en-klare kerstkaarten. Ze hebben al een boodschap op de voorkant. U kunt dan creatief worden aan de binnenkant of op de achterkant.

De juiste kerstkaart kiezen

Dat brengt ons bij een ander onderwerp: eenvoudige ansichtkaart of gevouwen kaart? Een liefdevol ontworpen en/of geschreven eenvoudige kaart is al een grote eer in tijden van elektronische korte berichten. Voor klanten en zakenpartners zou het echter eerder een gevouwen kaart in een bijpassende envelop moeten zijn.

Klassieke ansichtkaart

Weihnachtssprueche_PostkarteEerlijk gezegd maakt een eenvoudige “off-the-peg” ansichtkaart niet veel indruk. Als u echter kiest voor een eigen creatie, kunt u de ontvanger iets speciaals geven. Het motief en de tekst kunnen worden aangepast aan uw bedrijf en doelgroep.

Uitzonderlijk mooie of grappige kaarten kunnen soms zelfs na Kerstmis worden bewaard: als muurdecoratie of boekenlegger. Op deze manier vervult de ansichtkaart veel meer dan het gebruikelijke doel. Daarom is het des te belangrijker om aandacht te besteden aan de kwaliteit van het papier voordat u gaat ontwerpen:

De klassieke ansichtkaart is verkrijgbaar in glad papier van hoge kwaliteit, met gedeeltelijke afwerking en gemaakt van eco en natuurlijk papier. Als u op zoek bent naar een extra voordeel, bieden wij ook stickers dubbelzijdig bedrukt.

U kunt ook speciale Kerstkaarten krijgen in onze online winkel.

Vouwkaart

Weihnachtssprueche_KlappkarteDe vouwkaart is iets eleganter dan de ansichtkaart. Ten eerste heeft hij vier pagina’s in plaats van twee en dus veel ruimte voor afbeeldingen en tekst. Hij komt ook in een envelop bij de ontvanger aan.

Als de kleur en stijl van de envelop perfect bij de kaart passen, verhoogt dit de totale waarde. En de gevouwen kaart heeft nog een voordeel: u kunt een klein cadeautje in de envelop doen.

U vindt de gevouwen kaarten in onze online winkel als standaardkaarten in DIN lang, DIN A5 en A6, maar ook op eco en naturel papier of op het exclusieve Gmunder papier. De kerstkaarten zijn bijzonder geschikt voor deze gelegenheid.

product_kaarten-met-effectkleurenWilt u een opvallend effect creëren? Ontwerp dan uw kerstwensen met effectkleuren voor dat speciale tintje:

Kerstkaart ontwerp

Of u nu mooie kerstwensen, overpeinzende of misschien grappige wensen wilt versturen: Om ervoor te zorgen dat uw kerstpost goed ontvangen wordt, moet u veel zorg besteden aan het ontwerp. Dankzij onze online ontwerpeditor is de praktische uitvoering kinderspel. U moet echter wel van tevoren aan een paar algemene punten denken:

Papier

Hoe hoger de kwaliteit, hoe meer indruk een kaart maakt. Het gramsgewicht mag daarom nooit minder zijn dan 230 g/m2. Afwerkingen zoals linnenkarton of gehamerd karton maken een chique indruk. Wat precies geschikt is voor uw kaart hangt onder andere af van het gekozen motief en uw eigen stijl.

Formaat

Natuurlijk werken DIN lang en DIN A6 altijd voor kaarten. U kunt zich echter onderscheiden met ongebruikelijkere formaten. Wat dacht u van een maxi-formaat of extra lang? Als u om pragmatische redenen voor standaardformaten kiest, kunt u nog steeds ongebruikelijke accenten leggen in het grafische en tekstontwerp van uw kerstpost.

Kleur

Bordeauxrood en dennengroen worden beschouwd als klassieke kerstkleuren en stralen elegantie uit. Een kaartontwerp in een van deze kleuren of een mix van de twee ziet er daarom altijd elegant uit. De zuivere witte kleur doet denken aan sneeuw, wat een aangename frisheid geeft en perfect is voor winterse afbeeldingen. Natuurlijk kan de bedrijfskleur ook worden geïntegreerd, zolang deze harmonieus in het totaalbeeld past.

Motieven

Dennentakken, kerstbomen, rendiersleeën, engelen, sneeuwvlokken, hulst of klokken: De keuze aan kerstmotieven is bijna eindeloos. Sommige motieven kunnen kitscherig lijken, terwijl andere tijdloos zijn. Alles kan, zolang het maar bij de kleuren en de gekozen stijl past. Als u nog steeds geen briljant idee hebt, vindt u zeker inspiratie in de grote selectie kerstmotieven op Shutterstock.

Christmas gezegden voor kaarten

Welke spreuk moet de kerstkaart sieren? Dat hangt ervan af of het een ansichtkaart of een gevouwen kaart is, d.w.z. of het alleen de kop is of een groot deel van de geplande tekst. En natuurlijk voor wie de kaart bedoeld is.

 width=

Kerstzegels voor op de voorkant

Of u nu kiest voor een gevouwen kaart of een eenvoudige kaart: De eerste spreuk is voor de voorkant. Strikt genomen is dit geen gezegde, maar eerder een wens. Ze bieden meestal geen grote verrassingen voor deze gelegenheid – en dat hoeft ook niet. Iedereen moet immers meteen weten dat het Kerstmis is. De personalisatie komt later.

Gemeenschappelijke opdrukken voor de voorkant zijn:

  • Gelukkige/Goede Kerstdagen
  • Gelukkige feestdagen
  • Gelukkige feestdagen
  • Een gezegend/gelukkig kerstfeest
  • Gelukkige kerstdagen (voor internationale ontvangers)

Door de Verzender toe te voegen, krijgt het openingsbericht een persoonlijker tintje:

  • …van het hele team, van bedrijf XY, van uw professionals voor XY
  • …wens u (uit de grond van mijn hart) XY

Het is ook gebruikelijk om de Nieuwjaarswensen op te nemen in plaats van de afzender:

  • …en een gelukkig/goed/succesvol nieuwjaar/20xx
  • …en een gelukkig nieuwjaar

In de zakelijke sector kan het echter ook nuttig zijn om uw goede wensen voor het nieuwe jaar apart te versturen. Lees ook Nieuwjaarswensen – zakelijk en met een persoonlijk tintje.

Zegels en gedichten voor de binnenkant

Met een gevouwen kaart is er theoretisch nog ruimte voor een meer gedetailleerd of gepersonaliseerd gezegde of gedicht aan de binnenkant. U kunt ervoor kiezen om dit aan de linkerkant van de binnenkant te zetten, zodat er aan de rechterkant genoeg ruimte overblijft voor persoonlijke wensen.

Als u daarentegen niet zoveel tekst wilt, drukt u de spreuk aan de rechterkant af en schrijft u er iets persoonlijks onder. Meestal kunt u aan deze kaarten echter zien dat men het zo kort mogelijk wil houden.

U vindt voorbeelden van teksten die aan de binnenkant afgedrukt kunnen worden in onze tekstsjablonen hieronder.

Geen tekst op de kerstkaart?

Het is ook mogelijk om helemaal zonder te doen: veel motieven brengen een kerstgevoel over, dus een kaart hoeft niet per se een spreuk te hebben. Er zijn nogal kitscherige dingen zoals engelen en kerstboomversieringen, nostalgische dingen in de stijl van poëziealbumfoto’s, winterlandschappen, hulst of sparrentakken, kaarsen, waarvan sommige op een moderne manier gestileerd zijn.


Professionele kerstmotieven zonder extra kosten

Weihnachtsmotiv_SpruecheHeeft u al een duidelijk idee van hoe het motief voor uw kerstkaarten er dit jaar uit moet zien? Of hebt u nog een paar (of misschien wel veel) inspiraties nodig?

In beide gevallen profiteert u van onze samenwerking met de beeldbank Shutterstock. U kunt gratis kiezen uit miljoenen professionele foto’s en tekeningen. U zult er zeker uw persoonlijke kerstmotief tussen vinden.

Hoe komt u aan uw favoriete foto? Gebruik gewoon de online ontwerpeditor – en u kunt meteen beginnen met zoeken op Shutterstock.

Vervolgens kunt u de eigenlijke kerstwens op de binnenkant laten drukken of zelf formuleren voor elke geadresseerde.

Kerstboodschap in de e-mailhandtekening

Waarom geen spreuk in uw e-mailhandtekening opnemen in de aanloop naar Kerstmis? Het is een leuk gebaar en kost helemaal niets. De bovenstaande spreuken zijn geschikt voor de voorkant van kerstkaarten.

Het is echter slimmer om hier andere (reclame)boodschappen in op te nemen. Online winkels en andere verkopers kunnen vragen opnemen als “Ontbreekt er nog iets voor de feestdagen?”, hotels kunnen de boodschap “Gun uzelf wat vrije tijd” meegeven en eventuele tips voor last-minute cadeaus. De eigenlijke kerstwensen mogen natuurlijk niet commercieel zijn.

Wilt u dat uw kerstkaart opvalt tussen alle anderen? Ontwerp hem dan zelf! Tips en ideeën voor kerstkaarten met een opvallend tintje vindt u in ons artikel Kerstwensen – zakelijk en hartelijk en in ons Onlineshop voor Kerst.

Aangepaste spreuk voor een kerstkaart

Een spreuk kan alleen echt persoonlijk zijn als deze betrekking heeft op een individuele geadresseerde. Dit is moeilijk voor de meeste bedrijven. Er zijn te veel klanten en zakenpartners die een kerstkaart moeten ontvangen om iedereen individueel te kunnen aanspreken. Wat misschien nog haalbaar is in kleinere bedrijven met maar een paar klanten, blijkt bijna onmogelijk te zijn in bedrijven en grote afdelingen.

 width=Wanneer iedereen dezelfde kaart met dezelfde boodschap ontvangt, zouden in ieder geval de werknemers met direct contact zelf voor hun belangrijkste klanten en zakenpartners moeten zorgen. Zij krijgen dan persoonlijk toegevoegde groeten, bij voorkeur met de hand geschreven. Daar is ook ruimte voor op een extra insert. Als u dit echter niet wilt doen (of geen bijzonder leesbaar handschrift hebt), moet u het op zijn minst ondertekenen. Want iets handgeschreven is een must.

Wat maakt een goede kerstspreuk?

De spreuk moet bij de gelegenheid passen, wat alle conventionele kerstwensen doen. Maar als u origineel wilt zijn, moet de spreuk passen bij het bedrijf en/of de behoeften van de klanten of verwijzen naar gedeelde ervaringen in het afgelopen jaar.

Kerstspreuken mogen ook wat emotioneler zijn dan bij andere gelegenheden. Een beetje humor kan geen kwaad – maar alleen als het begrepen wordt. Als u echter op zoek bent naar een spreuk voor een grote oplage kaarten, moet u in dit opzicht voorzichtig zijn.

Zegspreuk voor kerstkaart – tekstsjablonen

Hier vindt u enkele mogelijke spreuken voor kerstkaarten die u kunt gebruiken of aanpassen. Als u op zoek bent naar suggesties voor een langere tekst, dan kunt u die vinden op Kerstgroeten – zakelijk en hartelijk. Sommige van de voorbeelden die hier staan, komen ook uit dit artikel.

Inhoud – Uitdrukkingen voor kerstkaarten
1 – Kerstspreuken in B2B; 2 – Kerstspreuken voor collega’s, zakenpartners en vrienden; 3 – Kerstcitaten; 4 – Kerstgedichten


1Kerst gezegden in B2B

Vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar!


Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!


Wij wensen u en uw familie een vrolijk kerstfeest!


Prettige Kerstdagen en het allerbeste voor 20xx!


Prettige feestdagen en veel geluk in het nieuwe jaar…


Wij wensen u prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar…


Hartelijk dank voor uw vertrouwen dit jaar! Wij wensen u prettige kerstdagen en veel geluk voor 20xx!

2Kerstspreuken voor collega’s, zakenpartners en vrienden

Elk jaar opnieuw… Vrolijk Kerstfeest! Tot ziens!


Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar van uw…


Rust goed uit en begin het nieuwe jaar ontspannen!


Prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!


Wij wensen u een super-mega-fenomenale kerst! En een even fenomenaal nieuw jaar!

3Kerstcitaten

Het geheim van Kerstmis is dat we in onze zoektocht naar het grote en buitengewone worden aangetrokken tot het onopvallende en kleine. (onbekend)


Kerstmis is geen seizoen. Het is een gevoel. (Edna Ferber)


Kerstkaarsjes branden weer en brengen vreugde in alle harten. (onbekend)


Niemand kan de kostbaarste cadeautjes kopen, en toch kan iedereen ze betalen. (Jochen Mariss)


Er is vervulling in het leven ondanks vele onvervulde wensen. (Dietrich Bonhoeffer)


Wanneer we beseffen dat de tijd die we voor een ander nemen het kostbaarste is wat we kunnen geven, hebben we de betekenis van Kerstmis begrepen. (Roswitha Bloch)


Dat is het wonder van Kerstavond, dat de heldere zon schijnt in de duisternis van de aarde. (Friedrich von Bodelschwingh)


De boodschap van Kerstmis: Er is geen grotere kracht dan liefde. Liefde overwint haat zoals licht de duisternis overwint. (Martin Luther King)


Een schoon geweten is een blijvende Kerstmis. (Benjamin Franklin)

4Kerstgedichten

Tijd voor liefde en gevoel,
vandaag blijft het gewoon koel buiten!
Kaarslicht en de geur van koekjes,
Kerstmis hangt in de lucht!
(onbekend)


Vanuit de hemel tot in de diepste spleten
Schijnt een milde ster naar beneden.
Geuren stijgen op uit het sparrenbos
En ademen door de winterlucht,
En de nacht wordt kaarslicht.
(Theodor Storm)


Nu nadert het mooie kerstseizoen,
Vervult ons allen met vrolijkheid.
Dat iedereen tevreden mag zijn,
met wat de goede Heer hem gegeven heeft.
Er is dus niet veel te wensen voor het nieuwe jaar
Want het oude was ook goed.
(Heinricht Haffenloher)


Nog één Kerstmis,
de rest wordt steeds kleiner,
maar dit is hoe ik de som opvat,
alles recht, alles krom,
alles fout, alles goed,
alles goed, alles slecht –
uit alle rommel
maar uit dit alles, een echt leven.
En dit is het beste
waarschijnlijk met deze kerst
(Theodor Fontane)


Markt en straten zijn verlaten,
Stil is elk huis verlicht,
Ik loop peinzend door de steegjes,
Alles ziet er zo feestelijk uit.
Bij de ramen hebben vrouwen
Kleurrijk speelgoed vroom versierd,
Duizend kleine kinderen staan te kijken,
Zijn zo heerlijk blij.
En ik dwaal buiten de muren
Het open veld in,
Glorieuze pracht, heilige rillingen!
Hoe wijd en stil is de wereld!
Sterren hoog de cirkels kronkelen,
Uit de besneeuwde eenzaamheid
Stijgt het op als prachtig gezang –
O jij genadige tijd!
(Joseph von Eichendorff)


Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 16 november 2021 en bijgewerkt in oktober 2023.

Bronnen:

Bron: Bogdan Sonjachnyj, Tartila, Olga Zarytska, Yuganov Konstantin, NaMong Productions92, HabilePhotography, TabitaZn via Shutterstock