Gratis fonts zijn intussen net zo talrijk als de veel geciteerde zandkorrels aan zee. Maar niet elk lettertype is geschikt voor professioneel gebruik. Wij presenteren u tien gratis script fonts van Google die er mogen zijn.

Script fonts zijn niet pas sinds gisteren een populair stijlmiddel in de vormgeving. Sommige geschreven lettertypes lijken op kalligrafiekunst, andere weer op een individueel handschrift. In elk geval hebben veel van de fonts een onmiskenbaar eigen karakter en kunnen daarom een persoonlijke en individuele touch aan een ontwerp geven. Wij presenteren u tien trendy script fonts van Google, die u gratis kunt downloaden en gebruiken.

1. Het handschrift “Delius”

Delius van Natalia Raices is een geschreven lettertype dat lijkt op een handschrift. Het staat rechtop, heeft een duidelijk schriftbeeld en relatief grote x-hoogten, waardoor het ook in kleine afmetingen goed leesbaar is. Delius heeft overigens ook een zusje dat Delius Swash Caps heet en hoofdletters heeft met speelsere vormen.

Script Font Delius Regular

Naar het lettertype

2. De klassieke Fredericka the Great

De vormen van het lettertype Fredericka the Great zijn gebaseerd op een klassiek lettertype met schreefjes; door de gekunsteld onnauwkeurige lijnen en vooral door de handmatig uitziende arcering krijgt het een schetsachtig karakter. Zo heeft ontwerper Tart Workshop een interessante mengeling van classicistische elegantie en rommelige creativiteit gecreëerd.

Script Font Fredericka the Great

Naar het lettertype

3. De vette Leckerli One

Gesine Todt heeft met Leckerli One een vet lettertype gecreëerd dat ondanks de dikke lijndikte goed leesbaar is. Het heeft een onregelmatig penseelkarakter en de ontwerpster hecht veel waarde aan lussen.

Script Font Leckerli One

Naar het lettertype

4. Rochester uit de art-decoperiode

De ontwerper van het lettertype Rochester heeft zich laten inspireren door het tijdperk van de art deco – daar is een nogal rechtopstaand geschreven lettertype uit voortgekomen met een voorname elegantie, waardoor men in het verleden wordt ondergedompeld.

Script Font Rochester Regular

Naar het lettertype

5. Stalemate, als halen van een vulpen

Het lettertype Stalemate van Jim Lyles is een geschreven lettertype waarvan de halen lijken te zijn gemaakt met een vulpen. De x-hoogten zijn in verhouding tot de grote beginletters relatief klein gehouden, wat behalve de voor een deel zeer filigrane lijnen en krullen, het lezen in kleine tekengroottes niet bepaald eenvoudig maakt. Als lettertype dat wordt gebruikt om een plaats in de tekst te laten uitkomen of als versierend element in grote afmetingen slaat de Stalemate met zijn vintage-flair echter een goed figuur.

Script Font Stalemate Regular

Naar het lettertype

6. Het stevige penseellettertype Yellowtail

Yellowtail heeft behoorlijk krachtige lijnen, zoals dat bij een stevig penseellettertype hoort. De kleine “e” ziet er een beetje vreemd uit in het voor de rest harmonische lettertype, maar wie er gewend aan raakt en niet te moe is om af en toe bepaalde afstanden tussen de letters met de hand gelijk te maken, heeft met Yellowtail zeker succes.

Script Font Yellowtail Regular

Naar het lettertype

7. Het levendige Dancing Script

Dancing Script is een van de weinige script fonts die beschikbaar is in twee vormen, namelijk in een normale en in een vette variant. Zijn naam heeft het lettertype zeker te danken aan het feit dat er geen uniforme grondlijn is – de grote beginletters steken iets aan de onderkant uit en ook de kleine letters “dansen” licht op de grondlijn. Bovendien zijn de lengtes van de x-hoogtes van de kleine letters ook iets verschillend – net genoeg om een heel levendige verschijningsvorm te creëren, maar niet zo sterk dat het voor te veel onrust zou zorgen.

Script Font Dancing Script Regular

Naar het lettertype

8. De Alex Brush van de jaren 50

Het lettertype Alex Brush gaat al een hele poos mee en dat niet geheel ten onrechte. Met zijn neiging tot speelse details hebben de grote beginletters heel statige vormen, die echter altijd en ook in kleine afmetingen goed leesbaar zijn. Het is een veelzijdig, sierlijk lettertype dat voor veel toepassingen kan worden gebruikt.

Script Font Alex Brush Regular

Naar het lettertype

9. Iets kriebelig – Cedarville Cursive

Cedarville Cursive van Kimberly Geswein is een nogal onrustig handschrift dat er door de randen en onregelmatige rondingen iets kriebelig uitziet. Of het lettertype zijn individuele charme in de strijd kan gooien, hangt sterk af van de gebruikte letters. Sommige hoofdletters passen ook met de beste wil van de wereld niet harmonisch in het schriftbeeld; andere daarentegen maken een goede indruk en zijn ook in lopende tekst goed leesbaar.

Script font Cedarville Cursive

Naar het lettertype

10. Clicker

Clicker heeft het karakter van een elegante tekenpen met een lijndikte die vrijwel constant blijft. Het lettertype veert elegant en licht over de letterlijn en heeft door de dunne lijnen een elegante terughoudendheid – een goede keuze voor elegant uitziende ontwerpen met een individuele touch.

Script Font Clicker Script

Naar het lettertype

Fotobronnen:

Pixabay en screenshots van fonts.google.com