Ergens heeft iedereen het al eens gezien: het Metallica-lettertype, dat intussen niet alleen bij de fans van de heavy metal-band heel populair is. Maar waar kun je het vinden?

Sinds enkele jaren is het leuk om je eigen naam in sociale media in het Metallica-lettertype te presenteren. Wat oorspronkelijk alleen onder Metallica-fans gebruikelijk was, werd geleidelijk ook overgenomen door gebruikers die niet zo veel met deze band hadden. Want als dit lettertype niet net inflatoir wordt gebruikt, is het een echte eyecatcher.

Karakteristiek voor het Metallica-logo zijn de vervormde, naar beneden wijzende begin- en eindletters. De indruk is modern en eigenzinnig – precies het juiste voor iedereen die onaangepast is of die zichzelf graag zo wil zien. U kunt lettertypes of een tekstgenerator gebruiken om uw markante Metallica-look vorm te geven.

Waar komt het Metallica-lettertype vandaan?

Net als bij veel logo’s ligt ook aan dat van Metallica geen font ten grondslag. Integendeel, het markante lettertype is ontworpen door James Hetfield, frontman, zanger en gitarist van de band.

In 1981 richtte Lars Ulrich in Californië de band Metallica op. Al op de cover van het debuutalbum Kill ‚em all is het logo te vinden zoals we dat kennen. Op de volgende albums Ride the Lightning (1984) en Master of Puppets (1986) verscheen hetzelfde lettertype in 3D-look. Op de cover van het album Load uit 1996 en van het daaropvolgende Reload (1997) stond een sterk veranderd lettertype: De letters waren smaller en de buitenkanten van de begin- en eindletters waren maar iets schuin naar beneden verlengd.

Het oorspronkelijke lettertype werd bij een paar andere albums weer gebruikt: Garage Inc. (1998), Death Magnetic (2008) en Hardwired … to Self-Destruct (2016).

Metallica at The O2 Arena London 2008
Kirk Hammet, Lars Ulrich, James Hetfield (maker van het Metallica-logo), Robert Trujillo (v.l.n.r.) – ©Kreepin Deth

Metallica-lettertype: hardrock-fonts

Hoewel het typische Metallica-lettertype niet geschikt is voor langere teksten, is er zowel voor het logo als voor het lettertype, dat voor de eerste keer opdook op het album Load uit 1996, telkens een font. Kwalitatief laten beide echter veel te wensen over.

Aanwijzing: Wij hebben de lettertypes gecontroleerd op commerciële bruikbaarheid, maar kunnen voor het gebruik ervan niet aansprakelijk worden gesteld. Controleer daarom de desbetreffende meegeleverde, schriftelijke licentie of de aanwijzingen op het desbetreffende downloadplatform.

Pastor of Muppets

De Canadees Ray Larabie heeft deze font op basis van het Metallica-logo ontwikkeld, die alle hoofdletters, met uitzondering van de Duitse umlauten, in varianten voor letters in het midden en linksbuiten biedt. Wat ontbreekt zijn de letters met een verlenging naar rechtsbuiten voor het einde van een woord.

  • Licentie: niet bekend, readme-bestand in de zip-map
  • Download direct als zip-bestand
  • Fontformaat: TTF
  • Design by Larabie Fonts

Naar het lettertype

 

Metallica New

De aanduiding “font” is eigenlijk niet gerechtvaardigd. Alleen de letters van het logo werden overgenomen en het resterende alfabet werd er in een neutraal lettertype bijgeplakt. Wie niet direct een woord wil weergeven dat met een M begint, met een A eindigt en daartussenin geen andere letters heeft dan degene die uit “ETALLIC” kunnen worden gefilterd, kan daar niet echt iets mee beginnen.

  • Licentie: niet bekend, readme-bestand in de zip-map
  • Download direct als zip-bestand
  • Fontformaat: TTF

Naar het lettertype

Metallica-lettertype: officiële tekstgenerator

Het eenvoudigst is het Metallica-lettertype via een generator te krijgen. Dat is volledig toereikend, omdat men toch nooit complete teksten in dit lettertype zou afbeelden.

Metallica font generator
Toen in 2016 het album “Hardwired … to Self-Destruct” uitkwam, riep Metallica de fans op internet op hun namen in het markante lettertype vorm te geven. Daarvoor stelde de rockband een lettertypegenerator ter beschikking.

Op de pagina metallica.allwaysdata.net stelde de band ter promotie van Hardwired … to Self-Destruct hun fans een dergelijke tekstgenerator ter beschikking. Daarom is het ook geen wonder dat het lettertype zich vanaf 2016, sinds het album verscheen, in de sociale media heeft verspreid. Temeer omdat Metallica daar zelf op Facebook toe opriep.

De procedure is zelfverklarend. Gewoon de naam invoeren en op OK klikken – dan staat hij er al in een Metallica-outfit, kan op sociale media worden gedeeld of als jpg-bestand worden gedownload. Er zijn ook meerdere woorden mogelijk. De afgeschuinde letters verschijnen daarbij alleen aan de buitenste randen. De letters in het midden blijven “normaal”.

Foto’s: http://metallica.alwaysdata.net, Kreepin Deth via https://de.wikipedia.org/wiki/Metallica, ne2pi via Shutterstock