Echte fans van de tovenaarsleerling willen soms het “echte” Harry Potter-lettertype hebben. Dat is weliswaar niet als font verkrijgbaar, maar er zijn aanzienlijke alternatieven op internet. Wij laten zien welke.

Inhoud

Slaat in als een bliksemschicht: het beroemde Harry Potter-lettertype

In het universum van Harry Potter komt niet alleen dit ene lettertype voor. Integendeel. Sinds het verschijnen van het eerste boek in 1997 werden verschillende lettertypes voor de boektitels van de diverse Engelse en anderstalige uitgaven gebruikt. Desondanks is één ervan het succesvolst gebleken in vergelijking met de rest: degene waarbij de hoofdletter P eruitziet als een bliksemschicht.

harry potter font created with fontmeme
Opgemaakt met de tekstgenerator van fontmeme.com

Dat voornamelijk dit lettertype met Harry Potter in verbinding wordt gebracht, ligt aan het feit dat dit sinds de première van de eerste film op alle filmposters prijkt. Terwijl de boektitels inclusief de gebruikte lettertypes in elk land aan de daar heersende smaak werden aangepast, werd de film over de hele wereld met hetzelfde lettertype gepresenteerd. Zelfs bij hardcore niet-lezers van Harry Potter zorgde het lettertype met de bliksemschicht-P direct voor een associatie met de jonge tovenaarsleerling.

Waar komt het Harry Potter-lettertype vandaan?

Maar eerst: Het gaat niet om een font, maar alleen om een lettertype dat speciaal voor Harry Potter werd ontworpen – en wel niet voor de filmposters, zoals men zou kunnen vermoeden.

Cover van de Amerikaanse uitgave “Harry Potter and the Sorcerer’s Stone” van Scholastic (Illustrator: Mary GrandPré)

Het lettertype met de bliksemschicht verscheen voor de eerste keer officieel in 1998 in de Verenigde Staten. Daar sierde het de cover van het eerste boek van Joanne K. Rowling, dat in tegenstelling tot het Britse origineel Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter en de Steen der Wijzen) onder de titel Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (Harry Potter en de Steen van de Tovenaar) werd gepubliceerd.

Omdat een Amerikaanse onderneming, Warner Bros., de verfilming op zich had genomen, was dit vermoedelijk de reden om voor de marketing het lettertype van de Amerikaanse versie te gebruiken. Dit is eveneens te vinden op nieuwere anderstalige boekuitgaven.

Let op merkrechten

Time Warner heeft de merkrechten op de karakters van Harry Potter en treedt streng op tegen iedereen die hiervan zonder licentie gebruikmaakt. Een verband met de beroemde tovenaarsleerling evenals zijn mede- en tegenspelers mag dus alleen indirect worden gelegd.

Waar duikt het Harry Potter-lettertype op?

Met het verschijnen van de eerste film over Harry Potter in 2001 kwam ook de enorme marketingmachinerie op gang. Sindsdien fungeert het beroemde lettertype als logo dat in het hele Harry Potter-universum te vinden is – en wel onder andere:

 • op boekcovers
 • op filmposters, dvd’s en blu-ray-discs
 • als titels van boeken over de film in alle talen
 • op covers van computer- en videospelletjes
 • op de covers van de cd-soundtracks bij de films
 • op diverse merchandisingartikelen als voetmatten, koffiemokken en verpakkingen daarvan
 • bij marketingpartners als Lego, Mattel en Hasbro
 • bij de Warner Bros-studiorondleidingen in Londen en Hollywood

Hoe kom je aan het Harry Potter-lettertype?

Natuurlijk is er bij een individueel ontwikkeld lettertype geen officiële font die je kunt aanschaffen. Er zijn op internet echter een paar fonts te vinden die het origineel heel dicht benaderen.

Aanwijzing: Wij hebben gecontroleerd of alle lettertypes commercieel mogen worden gebruikt, maar kunnen voor het gebruik ervan niet aansprakelijk worden gesteld; controleer daarom de licentie die bij een bepaald lettertype wordt geleverd of de aanwijzingen op het desbetreffende downloadplatform.

Gratis Harry Potter-lettertypes om te downloaden

Harry P

 • Licentie: niet bekend, readme-bestand in de zip-map
 • Download direct als zip-bestand
 • Fontformaat: TTF
 • Design by Phoenix Phonts
 • Bijzonderheid: geen speciale Duitse tekens

Naar het lettertype

 

Magic School One

Naar het lettertype

 Magic School Two

Naar het lettertype

Harry Potter-lettertypes: tekstgenerator

Voor opschriften en korte teksten is ook een tekstgenerator voldoende. U vindt een tekstgenerator bijvoorbeeld op fontmeme, waarmee wij ook ons Harry Potter-lettertype hierboven hebben gecreëerd. Daarbij kunnen lettergrootte en effect individueel worden ingesteld. Dat resulteert in een afbeelding die als png-bestand kan worden opgeslagen of op websites en fora kan worden ingesloten. Omdat een voorvertoning van het lettertype wordt weergegeven, kunnen tekst en effect heel gemakkelijk worden aangepast.

hagrid font
getoond: fontmeme.com

Bovendien is op deze pagina ook een gratis generator voor het lettertype van Hagrid te vinden, dat is nagemaakt van het handschrift dat in de films wordt.

Meer magische lettertypes van Harry Potter

Behalve de filmtitel behoren tot de magische wereld rondom de tovenaarsleerling en Zweinstein nog een hele reeks andere lettertypes: te vinden op de diverse boekomslagen, in de boeken en de films.

Benne

Deze font lijkt op het lettertype dat de covers van de nieuwere Engelse en Duitse boekuitgaven en de Kindle-edities siert.

Naar het lettertype

 

Lumos

De ontwerpster van deze font maakt erop attent dat zij zich liet inspireren door de titels van de hoofdstukken in de Harry Potter-boeken.

 • Licentie: 1001Fonts Free For Commercial Use License (FFC) (https://www.1001fonts.com/licenses/ffc.html), readme-bestand in de zip-map
 • Download direct als zip-bestand
 • Fontformaat: TTF
 • Design by Sarah McFalls
 • Bijzonderheid: geen speciale Duitse tekens

Naar het lettertype

 

Dumbledor

Deze font-familie van GemFonts omvat verschillende schriftbeelden die ontleend zijn aan middeleeuwse en fantasy-lettertypes. Sommige hiervan lijken op lettertypes zoals die ook bij Harry Potter voorkomen.

Naar het lettertype

Bronnen:

 • Foto bovenaan: RUKSUTAKARN studio, Vadim Sadovski (via Shutterstock); lettertype gegenereerd op fontmeme
 • Lettertype-generator: fontmeme
 • Cover van de Amerikaanse uitgave “Harry Potter and the Sorcerer’s Stone” van Scholastic (Illustrator: Mary GrandPré)

Nog meer lettertypes vindt u op onze themapagina:
Gratis lettertypes en fonts