Korte boodschappen vallen vooral op wanneer ze bestaan uit driedimensionele letters. Deze kan men het eenvoudigst op papier brengen met een dienovereenkomstig 3D-font. Met 3D-lettertypegeneratoren en speciale plug-ins in sommige programma’s kan men echter ook zelf creatief worden. Hoe dat in z’n werk gaat, hebben wij hier op een rijtje gezet. En daarbij vindt u een selectie van gratis 3D-lettertypes.

Op filmposters doken lettertypes met 3D-effect decennia geleden al op, ze worden dus niet als de nieuwste uitvinding gezien. Toch trekken ze ook tegenwoordig nog, ondanks onze enorme verscheidenheid aan creatieve mogelijkheden, veel aandacht – in ieder geval wanneer ze gericht worden toegepast. De gesimuleerde driedimensionaliteit zorgt voor dieptewerking bij korte, scherp geformuleerde boodschappen en kan met veel verschillende lettertypestijlen worden gecombineerd.

Omdat het 3D-lettertype zeker over schreeuwerige kwaliteiten beschikt, dient men het gebruik ervan zorgvuldig af te wegen: Past het bij het onderwerp, bij de doelgroep en bij het gekozen formaat? Op een poster of flyer past het zeker beter dan bijvoorbeeld op een feestalbum. Jonge mensen voelen zich door 3D-effecten eerder aangesproken dan ouderen, waarbij met de enorme keuze aan lettertypes in principe aan elke smaak kan worden voldaan.

Hoe komt men aan een geschikt 3D-lettertype? Wie niet direct in zijn al beschikbare assortiment lettertypes over het perfecte font beschikt, vindt op internet een paar aanbieders die het gewenste lettertype idealiter zelfs gratis in hun aanbod hebben. Een kleine gratis selectie hebben wij ook al voor u samengesteld. Beelddatabanken bieden bovendien vectorgrafieken met 3D-effect aan.

En dan is er nog een mogelijkheid 3D-lettertypes zelf te maken – met desbetreffende plug-ins in verschillende programma’s. Maar daar is wel een beetje handigheid voor nodig. Eenvoudiger gaat het met 3D-lettertypegeneratoren, waarvoor geen enkele basiskennis nodig is.

Tip: Wij hebben gecontroleerd of alle lettertypes commercieel mogen worden gebruikt, maar kunnen voor het gebruik ervan niet aansprakelijk worden gesteld; controleer daarom de licentie die bij een bepaald lettertype wordt geleverd of de aanwijzingen op het desbetreffende downloadplatform.

Gratis 3D-lettertypes voor commercieel gebruik

Het aanbod lettertypes met 3D-effect op internet is nagenoeg oneindig, maar er wordt voornamelijk door particulieren gebruik van gemaakt. Wij hebben ons hier beperkt tot fonts die u ook commercieel gratis mag gebruiken. Twee voorbeelden vindt u bovendien onder Lettertypes voor posters.

Bungee Shade

De Shade-vorm van het Bungee-lettertype zorgt voor een indrukwekkende dieptewerking, zodat men bij een passende grootte en kleurgeving de indruk heeft door de letters heen te kunnen grijpen. Bungee Shade verdient daarom aanbeveling voor gebruik op een reclamezuil, want het lettertype is ook van veraf goed leesbaar.

Discover font

 

Semplicità Ombra

Duidelijk dé diva in onze font-selectie: Zelfs al doen de eerste vier letters in de naam niet iedereen direct denken aan de Semperoper (operagebouw in Dresden), men associeert er onvermijdelijk een grote presentatie mee. Het oorspronkelijke Semplicità (Ital.: eenvoud), in 1930 in Italië ontworpen, kwam inderdaad heel fantasieloos over, maar in het digitale tijdperk kreeg deze lettertypefamilie haar mondaine Ombra-variant.

  • Licentie: Creative Commons Attribution-NoDerivs License (https://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/)
  • Download direct als zip-bestand
  • Fontformaat: OTF
  • Design: Alessandro Butti (1930), voor de Ombra-vorm: Nebiolo
  • Bijzonderheid: alleen hoofdletters, maar wel met ß

Discover font

 

Fonarto XT

De Indonesische designer Arwan Sutanto wilde met Fonarto zowel een modern als klassiek lettertype creëren. En dat is hem gelukt zoals men ziet. Het lettertype is ondanks de speelse details goed leesbaar en past bij allerlei vrolijke gelegenheden.

Discover font

 

Xylitol Hollow

Hier kijkt de toeschouwer frontaal op de letters. Het ongebruikelijke perspectief verhoogt de leesbaarheid weliswaar niet, maar zorgt met een weldoordachte kleurgeving voor opzienbarende effecten. De designer geeft in het readme-bestand en op zijn homepage nuttige tips voor het gebruik.

Discover font

 

V de Vacía

Het lijkt wel of ze op elk moment tot leven kunnen komen, dat effect hebben de eigenzinnig gevormde letters van V de vacía. Hoewel het zinnelijke lettertype uit Noord-Spanje afkomstig is, heeft het wel alle Duitse umlauten en de ß. Het past vooral heel goed bij een inhoud die, net als het font, nét even anders is.

Discover font

 

Westerngames

De naam zegt in principe alles al: Met veel western-romantiek onderscheidt dit font zich nou niet bepaald door een goede leesbaarheid, maar schittert wel als echte eyecatcher. Met deze eigenschappen is het zeer geschikt voor knallende boodschappen, die hun doel sneller bereiken dan hun schaduw.

Discover font

 

SudegnakNo2

Ook dit lettertype is op het eerste gezicht niet zo heel goed leesbaar, maar dwingt wel om iets beter te kijken. Daarbij straalt het nostalgische charme uit en doet herinneren aan de vroegere etiketten van 4711-flesjes. Luchtige details zorgen ervoor dat het lettertype toch modern aandoet.

Discover font

 

Nog meer 3D-lettertypes vindt u op onze themapagina:

Gratis lettertypes en fonts

3D-lettertypegeneratoren en vectorgrafieken

Omdat 3D-lettertypes toch alleen voor opschriften of heel korte teksten worden gebruikt, is het niet per se nodig zelf over een dergelijk font te beschikken. In aanmerking komen ook vectorbestanden van beelddatabanken of in 3D-lettertypegeneratoren gemaakte teksten, die dan telkens als afbeelding worden geïmplementeerd.

Vectorgrafieken

Alle professionele beelddatabanken bieden vectorgrafieken met 3D-letters aan. Het palet varieert van eenvoudige drukletters tot en met complete tekstarrangementen. Deze schaalbare eps-bestanden kunnen echter maar heel beperkt met eigen inhoud worden gevuld, zodat men in sommige gevallen lang naar iets passends moeten zoeken. In plaats daarvan hoeft men niet meer na te denken over het design, want dat is al klaar. Maar aan deze oplossing zijn wel kosten verbonden, voor zover men niet toch al een abonnement op een beelddatabank heeft genomen.

3D-lettertypegeneratoren

Een gratis alternatief vormen de 3D-lettertypegeneratoren. Hier maakt men een keuze uit verschillende templates en voert vervolgens eigen inhoud in. Eén-twee-drie – en onze tekst wordt gepresenteerd in de gewenste 3D-outfit. Eenvoudiger kan niet.

Aanbieders zijn bijvoorbeeld:

Cooltext (https://cooltext.com)

Bij Cooltext hebt u de keuze uit veel verschillende categorieën zoals “Elegant” en “Gold”, waarbinnen men dan weer met het lettertype en de lettergrootte kan variëren. Wanneer u tevreden bent over het resultaat kan het logo met één muisklik worden voltooid. Om alles te downloaden hebt u een uur de tijd – daarna zijn uw ingevoerde gegevens verdwenen.

Font Meme (https://fontmeme.com/avengers-endgame-font/)

Op de pagina van Font Meme kiest men een stijl die bijvoorbeeld lijkt op die van een beroemde film als Indiana Jones of het logo van een bekend merk (in ons voorbeeld is dat de cultserie Miami Vice). Het lettertype ligt dan meestal al vast, maar men kan wel kiezen uit veel kleureffecten. De kant-en-klare afbeelding kan dan ofwel via een vermelde code in HTML worden ingebed of direct worden opgeroepen en opgeslagen.

Zelf 3D-lettertypes maken

Dit is het tijdrovendste alternatief, maar voor iedereen die een beetje ervaring heeft met de desbetreffende programma’s een uitstekende mogelijkheid om met een plug-in een individueler lettertype te maken. Zelfs beginners komen er binnen korte tijd meestal wel uit.

Met Adobe Photoshop

In Photoshop is het ondertussen geen hogere wiskunde meer om 3D-lettertypes te maken. Voorwaarde voor de nieuwste versie is echter wel een heel krachtige computer. Hoe alles in z’n werk kan gaan, ziet u in deze video:

youtube

Met Microsoft Word

Voor het gebruik in Word is geen speciale kennis vereist. Dat werkt net zo eenvoudig als de 3D-lettertypegeneratoren. Men klikt daarvoor op het tabblad Invoegen op WordArt. Er verschijnt een menu met verschillende 3D-stijlen. Wanneer men er een heeft geselecteerd, verschijnt een tekstveld in het geopende bestand waarin men de gewenste woorden invoert. Op het tabblad Start kunnen zoals gebruikelijk lettertype, -grootte en -kleur worden gevarieerd. Voor professionele ontwerpen en vooral bij drukgegevens dient men “WordArt” echter niet te gebruiken.

Fotobron: Africa Studio (Shutterstock)