Ze moeten vooral opvallen, de poster fonts en aankondigingen op groot formaat. Daarbij idealiter ook nog van verre goed leesbaar, zodat de inhoud de aandacht van zoveel mogelijk mensen trekt. Welke fonts daarvoor geschikt zijn en ook nog gratis mogen worden gebruikt, leest u hier.

Wie een belangrijke boodschap op wanden en reclamezuilen plakt, wil natuurlijk ook dat deze wordt gezien. Daarvoor moet het lettertype duidelijk van de achtergrond afsteken en ten minste een 60 punts grootte hebben. Om met de boodschap een maximaal effect bij de toeschouwer te bereiken, is het de moeite waard om van tevoren te experimenteren met verschillende poster fonts.

De eerste keus bij veel designers zijn klassieke poster fonts zoals de uit de VS afkomstige Franklin Gothic (1904) evenals de in Duitsland ontworpen fonts Futura (1927) en Helvetica (jaren 50). Hiervoor moet echter worden betaald en ze passen ook niet automatisch bij ieder thema en elke doelgroep. Daarom hebben wij een reeks gratis lettertypes voor posters samengesteld, die suggesties bieden voor de meest uiteenlopende gelegenheden.

Tip: Wij hebben alle lettertypes gecontroleerd op commerciële bruikbaarheid, maar kunnen hiervoor geen verantwoordelijkheid dragen; controleer daarom de desbetreffende meegeleverde lettertype-licentie of de aanwijzingen op het desbetreffende downloadplatform.

Poster fonts – gratis voor commercieel gebruik

Duo

Het lettertype Duo doet door het 3D-effect herinneren aan de oude zetletters in de eerste eeuwen van het drukwezen, maar maakt tegelijkertijd een jeugdige indruk. Dit pas evenzeer bij een westernparty als bij een tuinfeest voor kinderen. In de “Licht”-versie kunnen ze zelfs worden ingekleurd.

 • Licentie: 1001Fonts Free For Commercial Use License (https://www.1001fonts.com/licenses/ffc.html), readme-bestand in de zip-map
 • Download direct als zip-bestand
 • Fontformaat: TTF
 • Design: Typographer Mediengestaltung, 1999
 • Bijzonderheid: alleen hoofdletters

 

Naar het lettertype

 

Edo SZ

Bij oudere studenten roept dit lettertype waarschijnlijk associaties op met Edgar Wallace-films, waarvan de posters een soortgelijk lettertype bevatten. Daarom is Edo SZ vooral geschikt voor geheimzinnige aankondigingen, maar ook gewoon voor alles dat er moet uitzien alsof het er met de hand opgeschilderd is.

 

Naar het lettertype

 

Erasaur

De designer wil ons met zijn lettertype Erasaur (era van de sauriërs) wel tien miljoen jaar terugverplaatsen. Het juiste lettertype dus voor elke dino- of Fred Flinstone-party, maar ook voor veel andere vrolijke gelegenheden.

 • Licentie: vrij voor particulier en commercieel gebruik, readme-bestand in de zip-map
 • Download direct als zip-bestand
 • Fontformaat: OTF
 • Design: skomii

 

Naar het lettertype

 

Planet Benson 2

Dit lettertype is gemaakt naar het voorbeeld van graffiti in grote steden. Van veraf niet zo goed leesbaar ontplooit Planet Benson 2 op middelgrote afstand in korte slogans zijn opgeruimde 3D-charme.

 

Naar het lettertype

 

Knewave

Een echte eyecatcher en veelzijdig toepasbaar: Knewave lijkt met de hand geschilderd en prijst de nieuwste speciale aanbiedingen net zo perfect aan als een lezing in de stadsbibliotheek of een jeugddisco in een cultureel centrum.

 

Naar het lettertype

 

Knuckle Down

Knuckle Down beamt ons terug naar de jaren 60 van de vorige eeuw, toen vinylplaten nog niet retro waren en ruimteschip Enterprise als nieuwe ster aan de televisiehemel flonkerde. Past daarom bijzonder goed bij alles wat betrekking heeft op deze periode of het begin van het computertijdperk.

 

Naar het lettertype

 

Double Feature

Een hommage aan de Rocky Horror Picture Show: Double Feature laat de cultfilm herleven en is daarom aanbevelenswaardig voor een beschaafd griezelig gevoel, niet alleen ter gelegenheid van Halloween. Wanneer men niet direct bloedrood als letterkleur kiest, maar bijvoorbeeld blauw, dan kunnen met dit lettertype ook andere associaties worden opgeroepen zoals bijvoorbeeld druipend water of smeltend ijs.

 • Licentie: SIL Open Font License (http://scripts.sil.org)
 • Download direct als zip-bestand
 • Fontformaat: TTF
 • Design: 1997, 2011 by David Shetterly

 

Naar het lettertype

 

Pricedown

Het begin van het televisietijdperk laat de groeten doen. Want dit lettertype zag men daar veel in de jaren 60. Een beetje opgepimpt en gemoderniseerd, presenteert het zich nu als bijzondere en opvallende poster font.

 • Licentie: vrij voor commercieel gebruik, readme-bestand in de zip-map
 • Download direct als zip-bestand
 • Fontformaat: TTF
 • Design by Raymond Larabie (http://typodermicfonts.com/pricedown)

 

Naar het lettertype

 

Jigsaw Trouserdrop

Dit lettertype trekt zeker de aandacht en dwingt om er eens nauwkeurig naar te kijken: Van veraf zorgen de uitgestanste puzzelstukjes in de letters voor een interessant kleuren- en vormenspel, van dichtbij is het gehele, speelse karakter van Jigsaw Trouserdrop duidelijk herkenbaar.

 

Naar het lettertype

Nostalgisch lettertype voor posters – gratis demoversie

Knight Brush Demo

Het lettertype Knight Brush Demo (gratis voor persoonlijk gebruik) is geschikt voor alle gelegenheden die in welke vorm dan ook nostalgisch aandoen – of het nu jubilea zijn of historische theaterstukken. Belangrijk daarbij is de lettergrootte niet te klein te kiezen.

 • Licentie: Vrij voor persoonlijk gebruik, voor commercieel gebruik moet worden betaald (https://creativemarket.com/hptypework/2029047-Knight-Brush), readme-bestand in de zip-map
 • Download direct als zip-bestand
 • Fontformaat: OTF
 • Design: Hendra Pratama
 • Bijzonderheid: In de demoversie ontbreken de getallen 2, 3, 7 en 0.

 

Naar het lettertype

 

Nog meer lettertypes voor posters vindt u op onze themapagina:

Gratis lettertypes en fonts