Het “Lord of the Rings”-lettertype is net zo bekend als de boeken van Tolkien en de spectaculaire verfilmingen ervan. Hoe men ze zelf kan gebruiken en welke lettertypes Midden-aarde ons nog meer heeft te bieden, verraden wij hier.

Inhoud:

Weet iedereen te fascineren: het “Lord of the Rings”-lettertype

Echte kenners van de wereld van J.R.R. Tolkien zullen over de term “Lord of the Rings”-lettertype alleen maar gelaten hoofd schudden. Zij weten vanzelfsprekend dat dit speciale lettertype niet bestaat, maar dat een veeleer spitsvondig bedacht systeem van talen en lettertypes het ware genie van Tolkien openbaart.

De Brit J.R.R. Tolkien was namelijk niet alleen schrijver, maar ook taalwetenschapper en binnen zijn specialisme waarschijnlijk ook een perfectionist. Daarom ondergaan de verschillende talen in de “Lord of the Rings”-kosmos in de loop ter tijd begrijpelijke veranderingen en aanpassingen, die ook voorkomen in de bijbehorende lettertypes.

Bij deze lettertypes, die Tolkien zelf voor de bewoners van zijn Midden-aarde ontwikkelde en liet ontwikkelen, komen nog lettertypes waarmee zijn werk op de markt wordt gebracht: op boeken, filmposters en dvd-covers. Het lettertype dat ook een begrip is onder niet-kenners van Tolkiens werk, kennen wij van de verfilmingen die miljoenen bezoekers naar de bioscopen lokten:

Speciale uitgave van “Lord of the Rings” van J.R.R. Tolkien verkrijgbaar via Elbenwald

De talen en lettertypes binnen het “Lord of the Rings”-universum zijn in de waarste zin van het woord een wetenschap op zich. Alleen de elfen beschikken over verschillende talen zoals het Hoogelfische Quenya of Sindarijns, die zich net als in het echte leven voortdurend verder ontwikkelen. Daarbij komt het gebruik van Tolkiens zelf ontworpen Cirth-runen, die werden gebruikt door veel bewoners van Midden-aarde om hun Angerthas-talen te schrijven.

Wij beperken ons hier echter tot de lettertypes die men gemakkelijk via internet kan krijgen. Want dat zijn er ook al een heleboel.

Let in verband met de “Lord of the Rings” op de merkrechten. Middle-earth Enterprises (https://www.middleearth.com/) heeft de rechten op alle namen en karakters van Midden-aarde.

“Lord of the Rings”-lettertypes om te downloaden

Er zijn een paar fonts op internet, die nagemaakt zijn lettertypes uit de wereld van “Lord of the Rings”. Hierna volgt een selectie met de bekendste lettertypes van en over Midden-aarde.

Aanwijzing: Onder deze fonts zijn enkele die alleen privé mogen worden gebruikt. Wanneer u een van deze lettertypes commercieel wilt gebruiken, kunt u dat bij de licentiegever aanvragen. Sommigen geven toestemming tegen betaling.

Aanwijzing: Wij hebben de lettertypes gecontroleerd op commerciële bruikbaarheid, maar kunnen voor het gebruik ervan niet aansprakelijk worden gesteld; controleer daarom de licentie die bij een bepaald lettertype wordt geleverd of de aanwijzingen op het desbetreffende downloadplatform (zie daarvoor ook Commercieel gebruik: hierop dient u bij inhoud van internet te letten).

1. Leesbare elfen-lettertypes

 

"Herr der Ringe"-Schrift: Ringbearer by thehutt

Ringbearer

Voor alle leken en ook fans hét “Lord of the Rings”-lettertype: het voor de films ontworpen schrift, hier als replica.

Naar het lettertype

 

"Herr der Ringe"-Schrift: Aniron by thehutt

Aniron

Genoemd naar een elfenlied in de “Lord of the rings”-verfilming, zijn in dit lettertype middeleeuwse en cyrillische elementen met elkaar gemengd.

Naar het lettertype

 

"Herr der Ringe"-Schrift: Fanjofey by Fontgrube Media Design

Fanjofey

In dit lettertype zijn ook voor onze ogen leesbare Latijnse letters gecombineerd met een paar elementen van de Tengwar-letters, waardoor ze de nimbus van een typisch “Lord of the Rings”-lettertype krijgen.

Naar het lettertype

 

"Herr der Ringe"-Schrift: Mediaeval Caps by Typographer Mediengestaltung

Mediaeval Caps

Dit lettertype bezit middeleeuwse elementen en optische ontleningen uit “The Lord of the Rings”.

Naar het lettertype

 

"Herr der Ringe"-Schrift: RM Entrees by p2pnut

RM Entrees

Voor dit lettertype heeft de ontwerper zich laten inspireren door de Enten in “The Lord of the Rings”. Maar associaties met het boek of de film ontstaan vermoedelijk pas wanneer men er heel goed naar kijkt.

Naar het lettertype

 

"Herr der Ringe"-Schrift: Morris Roman by Typographer Mediengestaltung

Morris Roman

Bij dit lettertype gaat het weliswaar niet om een expliciet “Lord of the Rings”-lettertype, maar om een font dat William Morris in 1893 ontwikkelde. Het past er echter puur optisch gezien uitstekend bij, is bovendien goed leesbaar en commercieel bruikbaar.

Naar het lettertype

 

2. Tengwal-Schriften

 

Tengwar-Schrift: Elvish Ring NFI by Thomas W. Otto

Elvish Ring NFI

Dit lettertype is rechtstreeks nagemaakt van het lettertype uit de verfilming. Een commerciële licentie kan bij de ontwerper worden gekocht.

Naar het lettertype

 

Tengwar-Schrift: Midjungards by Robert Pfeffer

Midjungards

Optisch gebaseerd op het Tengwar-lettertype, slaat deze font die bestaat uit 110 tekens, een brug naar gotische handschriften.

Naar het lettertype

 

Tengwar-Schrift: Elfic Caslin by Peter Wiegel

Elfic Caslin

Dit lettertype maakt alleen gevorderden gelukkig. Gebaseerd op een van Tolkiens documenten in Caslon, heeft Peter Wiegel een font ontwikkeld, waarvan het gebruik ervan alleen zin heeft, wanneer men zich serieus bezighoudt met de kunsttaal die hieraan ten grondslag ligt.

Naar het lettertype

 

Tengwar-Schrift: Greifswalder Tengwar by Peter Wiegel

Greifswalder Tengwar

Behalve Elfic Caslin presenteert Peter Wiegel met deze font zijn tweede Tengwar-lettertype.

Naar het lettertype

 

Tengwar-Schrift: Tengwar Optime by Peter Wiegel

Tengwar Optime

Met deze font presenteert Peter Wiegel zijn derde interpretatie van het Tengwar-lettertype.

Naar het lettertype

 

Tekstgeneratoren voor uw “Lord of the Rings”-lettertype

Omdat er vaak vraag is naar de verschillende lettertypes in verband met de kosmos van “The lord of the Rings”, zijn er ook enkele tekstgeneratoren waarmee losse woorden en kortere zinnen eenvoudig kunnen worden gegenereerd.

"Der Herr der Ringe"-Schriftzug
Opgemaakt met de tekstgenerator van fontmeme.com
  • fontmeme.com

Voor accenten die de aandacht moeten trekken, kan men met deze tekstgenerator het bekende lettertype gebruiken: gewoon woorden invoeren, het gewenste lettertype en effect instellen, en men krijgt zijn tekst in de “Lord of the Rings”-outfit: https://fontmeme.com/de/der-herr-der-ringe-schriftart/.

  • schriftgenerator.eu

Op https://www.schriftgenerator.eu/elvish/ krijgt u de mogelijkheid uw tekst behalve in Ringbearer, in nog vier andere lettertypes van “The Lord of the Rings” te laten omzetten.

  • at.mansbjorkman.net

Wie zich serieus met de door Tolkien zo spitsvondig bedachte talenwereld wil bezighouden, kan met deze generator langere teksten in het Tengwar-lettertype laten transcriberen: http://at.mansbjorkman.net/tengscribe.htm.

Nog meer lettertypes vindt u op onze themapagina:
Gratis lettertypes en fonts

Bronnen: http://www.tolkienwelt.de, https://www.tolkiengesellschaft.de

Fotobronnen: Pixabay, Elbenwald