Leer het grootste machinepark voor offsetdruk in 3B-formaat in Europa wat beter kennen! 24 uur per dag kunnen klanten in onze ondertussen 22 landenshops online drukwerk bestellen – 90 procent van deze drukbare producten zijn daarbij afkomstig uit eigen productie. Volg uw drukwerk als bestand via internet, op de controletafel van onze mediatechnologen tot en met het verzendklare pakket.

Met een omzet van 200 miljoen euro en 800.000 klanten is Onlineprinters een van de grootste onlinedrukkerijen in heel Europa. We nemen u mee voor een virtuele fabrieksrondleiding over onze productieafdeling voor offsetdruk. Hier worden bijvoorbeeld brochures gedrukt vanaf een oplage van 500 stuks.

In het begin was…

alles kleiner. Lang voordat er überhaupt e-commerce bestond, werd in 1984 de drukkerij en uitgeverij E. Meyer GmbH opgericht. Sindsdien wordt nog steeds in Neustadt an der Aisch in de Duitse deelstaat Beieren geproduceerd. De productievestiging is echter elk jaar groter geworden. Al heel vroeg, namelijk in 2004, werd de onlineshop in het leven geroepen, waardoor Onlineprinters een voortrekkersrol vervulde in een grote en veelbelovende sector.

Onlineprinters Premises

Koop succesvol gesloten – Volgend station “verzameldruk”

Uw bestelproces eindigt met een klik op de “Kopen”-knop. Wanneer het uploaden van uw drukgegevens is gelukt en deze voor het drukken zijn vrijgegeven, worden ze vervolgens voorbereid voor het verzameldrukprocedé. Bij dit procedé wordt op één drukvel niet slechts één klantorder geplaatst, maar zoveel mogelijk. Daardoor kan uw drukwerk in een veel kortere tijd en met een efficiënte ruimte-indeling op het papier worden geproduceerd. Software zorgt voor een optimale rangschikking op de drukvormen. Vakmensen kunnen deze rangschikking indien nodig nog bijstellen en optimaliseren.

Bij het drukken van brochures nemen wij het zogenoemde “inslagschema” voor onze rekening, dat is het rangschikken van de afzonderlijke pagina’s op het drukvel. Daarom hebben wij drukgegevens nodig die als doorlopende afzonderlijke pagina’s zijn aangemaakt.

Drukplaatbelichting

In het vakjargon noemt men deze stap “CTP”, dat betekent “Computer to Plate”. Met “plate” worden de drukplaten van aluminium bedoeld, die karakteristiek voor de offsetdruk zijn. Door een speciaal belichtingsapparaat worden de drukplaten via een laserstraal met hun drukmotieven geïllustreerd. Per verzamelde drukorder zijn voor enkelzijdig bedrukt drukwerk vier belichte drukplaten nodig om de zogenoemde vierkleurendruk mogelijk te maken. Wanneer u dubbelzijdig laat bedrukken, zijn voor de achterkant nog vier platen nodig.

Bij de vierkleurendruk kan van de kleuren cyaan (blauw), magenta (rood), yellow (geel) en key (zwart) bijna elke willekeurige kleur worden samengesteld.

Het wordt kleurig – centraal inktmanagement in de fabriek

Al onze offsetdrukmachines worden centraal via pneumatische leidingen voorzien van inkt. De leidingen beginnen in jerrycans voor meervoudig gebruik, die 300 kilo inkt bevatten en navulbaar zijn. Daardoor wordt onnodig verpakkingsafval vermeden.

De offsetdruk

Het door u gekozen papier doorloopt vervolgens de offsetdrukmachines en elk van de vier soorten CMYK-inkt wordt drukplaat voor drukplaat aangebracht.

Voor een optimale inktinstelling van de machines worden proefdrukken vóór elke drukrun gemaakt en het resultaat wordt gecontroleerd door opgeleide mediatechnologen. Met deze proefdruk kunnen instellingen naderhand worden bijgesteld en opnieuw worden ingesteld, wanneer het drukresultaat nog niet aan de verwachte kwaliteit voldoet.

Wat is offsetdruk?
Offsetdruk is een indirect drukprocedé waarbij het motief niet direct van de drukplaat op het materiaal wordt gedrukt, maar indirect via een rol, preciezer gezegd een zogenoemde rubberdoekcilinder.

Wanneer het ten slotte naar de werkelijke drukrun gaat, dan kan elke offsetmachine tot wel 18.000 vellen per uur bedrukken. De runsnelheid wordt ook beïnvloed door het gramsgewicht en de kwaliteit van het papier.

Vervolgbewerking – snijden

Tot de vervolgbewerkingen van gedrukte producten behoort het snijden, vouwen, hechten, stansen of het aanbrengen van veredelingen als een cellofaanlaag of lak. Bij het snijden worden de drukvellen op de juiste maat gesneden. Dit proces wordt bij Onlineprinters voor een deel uitgevoerd met halfautomatische snijmachines.

Een dergelijke machine snijdt met een persdruk van meer dan 5500 kilo – dat komt ongeveer overeen met het gewicht van een Aziatische olifant.

De snijmarge in de drukgegevens speelt op deze plaats een beslissende rol. Omdat veel drukvellen in een keer en voor een deel ook halfautomatisch worden gesneden, kunnen snijmarges millimeters verschuiven. Wanneer gekleurde vlakken in uw drukgegevens tot de rand lopen, garandeert de snijmarge dat er na het snijden geen storende witte vlakken aan de randen te zien zijn, mocht een drukvel iets verschuiven.

Vervolgbewerking – vouwen

Wanneer er sprake is van vouwen, wordt het machinaal vouwen van het drukwerk bedoeld. Papier met een heel hoog gramsgewicht wordt vóór het vouwen gerild, zodat het papier langs de vouwrand niet slordig, maar in een rechte lijn breekt. Wanneer u bijvoorbeeld geniete brochures bestelt, worden de gedrukte pagina’s in de regel voorzien van slechts één vouw, de enkele vouw.

Vervolgbewerking – binden, lijmen, hechten

Al naargelang bestelopdracht worden de brochures gehecht, gelijmd of voorzien van een wire-o binding. Ook bij het aanmaken van uw drukgegevens moet u rekening houden met deze stap van de vervolgbewerking en de benodigde ruimte voor wire-o bindingen of verlijmingen in uw ontwerp reserveren. Bij de verzamelhechter worden de volgorde van de gevouwen, gedrukte pagina’s gecontroleerd, nietjes aangebracht en het voltooide drukwerk al naargelang oplage van de drukopdracht in verzendklare pakketten gelegd.

Verzending naar 30 landen in Europa

Op de verzendafdeling worden uw ondertussen gedrukte en verder bewerkte gedrukte producten voorbereid voor verzending. Elke dag worden er tot wel 5.000 pakketten verzonden, allemaal klimaatneutraal.

 Kwaliteitseisen en milieubescherming

Kwaliteit is meetbaar! Voor processen in de drukproductie bestaan, zoals in vele andere sectoren ook, bepaalde certificeringen en kwaliteitsstandaards, waarop de klant zich kan oriënteren. De vervolgbewerkingen bij Onlineprinters werden bijvoorbeeld onder andere onderscheiden met het ProcesStandard Offset (PSO) – keurmerk, dat een kwalitatief hoge norm op het gebied van vervolgbewerkingen waarborgt.

Environmental protection is a priority at Onlineprinters and sustainable processes have been implemented in many production steps such as central ink supply, combined run printing and energy management. Green operations are also very important in all our factories. In 2017, these and further measures were certified according to the French “Imprim’Vert” eco label. To learn more about sustainable operations at Onlineprinters, go to our shop at “Environmental protection“.

Raad eens

Hoeveel dagen duurt het voordat een offsetdrukmachine is opgebouwd? En hoeveel weeg zo’n reusachtige machine? De opbouw van een van onze nieuwste Heidelberg-Speedmaster-offsetdrukmachine hebben wij vastgelegd in een versnelde weergave.

Onlineprinters wordt een publiekstrekker

In het kader van de “Industrie- en familiedag 2018” openden wij voor het eerst onze deuren voor ongeveer 4000 bezoekers en ondervonden daarmee veel belangstelling en enthousiasme. Op het terrein werden talrijke attracties geboden, onder andere een informatieve rondleiding over de productieafdeling, terwijl de werkzaamheden gewoon doorgingen.